La vacuna catalana contra el covid-19 rep el vistiplau per iniciar els assajos clínics

L'estratègia d'Hipra és que serveixi com a dosi de record

Sánchez amb Vergés durant la visita a la farmacèutica Hipra
11/08/2021
3 min

MadridPas endavant de la recerca catalana contra el covid-19. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris ha donat avui el vistiplau perquè comencin els assajos clínics de la vacuna impulsada per la companyia Hipra, amb seu a Amer (Girona). L’aval arriba una mica més tard del previst, ja que s’esperava començar al juny i que al mes d’octubre ja es pogués començar a produir, però arran del predomini de variants diferents de la de Wuhan, es va optar per allargar els terminis i obrir el ventall de la protecció. I així ha sigut, celebra en conversa amb l’ARA la doctora de l’Hospital Clínic Lorna Leal, investigadora principal de l’assaig.

El primer repte per iniciar la fase I és triar els voluntaris, que ha de ser gent d’entre 18 i 39 anys que no hagin passat el virus, no estiguin vacunats ni tinguin malalties que afectin el sistema immunitari. Ja hi ha una llista de candidats i ara caldrà fer les proves corresponents per acabar triant 15 persones que participaran en l’assaig del Clínic i 15 en el de l’Hospital Josep Trueta de Girona.

La vacuna PHH-1V està basada en dues proteïnes, una corresponent a la variant alfa i l’altra a la beta, que s’uneixen i formen l’estructura única anomenada dímer. Aquestes dues proteïnes s’acompanyen d’un ajudant que incrementa la resposta immunitària. Tal com ha informat el ministeri de Sanitat, genera protecció davant la proteïna S del virus SARS-CoV-2. La tecnologia utilitzada, doncs, és una de les principals novetats, atès que és diferent de la de Pfizer i Moderna –mRNA– i de la d’AstraZeneca i Janssen –que utilitzen la tècnica del vector viral–.

L’estudi té dues fases, és aleatori, controlat i emmascarat. Això vol dir que els voluntaris es dividiran en grups i a uns se’ls administrarà la vacuna en investigació i a altres alguna que ja estigui aprovada. Per avaluar el funcionament de la d’Hipra, es començarà administrant la dosi més baixa i un comitè independent de vigilància avaluarà les dades de seguretat d’aquests participants. Si no s’han detectat problemes, s’aniran escalant les dosis, amb l’objectiu de determinar quina és l’òptima de la vacuna. Cada participant rebrà dues immunitzacions separades per 21 dies. El plantejament és que a finals d’octubre es pugui recollir tota la informació perquè l’AEMPS i potser també l’Agència Europea donin el vistiplau per començar la fase II. L’horitzó de la comercialització se situaria l’any vinent, en el segon trimestre com a “escenari més realista”, ha augurat el director de la divisió de salut humana d’Hipra, Toni Maneu, en declaracions a Efe.

Possibles usos

Però, amb la campanya de vacunació tan avançada a Catalunya, ¿quin serà l’ús del producte d’Hipra en cas que rebi la validació final? Toni Maneu explica que es treballa amb l’estratègia que sigui una dosi de record. Ara que es debat si caldrà una tercera dosi, s’ha tingut en compte aquesta utilitat, apunta. Serviria, doncs, per a gent que hagi passat la malaltia i per a qui tingui la pauta completa. Lorna Leal veu també altres possibles usos: un és per als països que no estan tenint accés a grans quantitats de dosis de les vacunes actualment comercialitzades. Una altra opció és, en el supòsit que sigui molt segura, administrar-la a infants. Sigui com sigui, la doctora celebra l’avenç en la recerca catalana perquè ofereix un avantatge de cara a futures malalties.

Aragonès i Sánchez celebren el pas

Els presidents català i espanyol han celebrat l'autorització per part de l'AEMPS aquest dimecres. A través de Twitter, Pere Aragonès ha subratllat que es tracta d'un "pas decisiu" i ha destacat la "bona feina de la indústria i la recerca a Catalunya". Per la seva banda, Pedro Sánchez s'ha congratulat que una "empresa espanyola" estigui en condicions d'iniciar els assajos clínics d'una vacuna contra el covid-19 i ha volgut remarcar "la col·laboració i assessorament" que el govern de l'Estat ha donat perquè tiri endavant el projecte. En una compareixença des de Lanzarote, Sánchez ha aplaudit que a Espanya s'hagi superat el 60% de població vacunada amb la pauta completa.

stats