L'ús del català a la justícia cau a mínims històrics
L'any 2015 només es van redactar un 8% de sentències en català, el pitjor registre de l'última dècada, segons el departament de Justícia
BarcelonaEls jutges de Catalunya només van dictar aquest 2015 un 8,4% de sentències en català, el pitjor registre dels últims deu anys, segons el departament de Justícia. El conseller Carles Mundó ha fet públiques les dades a l'entrega dels títols professionals d'advocat a Barcelona, on ha demanat als nous lletrats que "siguin el motor" per revertir la "situació d'emergència" de la llengua.
L'any 2006 es van dictar un 18% de sentències en català. Des de llavors els registres no han fet altra cosa que caure. L'any passat és va arribar a un 12,2% de sentències. Però la caiguda enguany és d'un 4%. Mundó ha reconegut que les dades van "de mal a pitjor" i que el català porta una dècada en "caiguda lliure" a la justícia.
A més de demanar un esforç als advocats perquè "exerceixin el seu dret a fer servir el català" cada vegada que es dirigeixin als tribunals, Mundó ha tornat a reclamar que la llengua catalana sigui un requisit, i no un mèrit," per accedir a la carrera judicial. També ha recordat que el Consell d'Europa "ha posat el crit el cel" per la situació lingüística a la justícia i ha demanat a l'Estat que "garanteixi la presència" de les llengües cooficials.
Tarragona, la demarcació on menys s'utilitza el català
Segons les dades del departament de Justícia, Tarragona és la demarcació on menys sentències en català s'han dictat, 718 de 18.970 (un 3,6%), i Girona, la que registra més bons resultats, amb un 16,7% de sentències en català, si bé l'any passat es va arribar a un 35,2%. En canvi, a les Terres de l'Ebre, un dels territoris on el català era menys present a la justícia, se n'ha duplicat l'ús, que ha passat d'un 2,2% de sentències l'any 2014 a un 5,5% el 2015.
La demarcació de Lleida se situa per sobre de la mitjana, amb un 9,3% de sentències en català l'any passat, mentre que a Barcelona ciutat se'n van registrar un 8,3%, i a les comarques barcelonines, un 7,4%. En total, només 19.375 de les 230.877 sentències que es van dictar l'any passat a Catalunya eren en català.
El president del Consell Català de l'Advocacia i degà del Col·legi de Barcelona, Oriol Rusca, ha assegurat en el mateix acte que el català està "clarament discriminat a la justícia". Tant Rusca com Mundó han recordat que aquest any, la tercera prova d'accés a la carrera d'advocat s'ha fet un cop més en castellà, tot i les reiterades peticions del Govern. Per a l'any vinent, el ministre de Justícia, Rafael Català, "s'ha compromès a canviar-ho".