SISTEMA UNIVERSITARI
Societat28/10/2016

Les universitats volen 100 milions d’euros més de pressupost

Manifest unitari dels rectors per reclamar rebaixes a les matrícules

Núria Martínez
i Núria Martínez

BarcelonaClam unitari dels rectors per enfortir l’ensenyament superior. Totes les universitats públiques catalanes han firmat un manifest per reclamar més finançament i una reducció dels preus de la matrícula. Concretament, reclamen que el pressupost de la Generalitat per al 2017 inclogui un increment de 100 milions d’euros a la partida de les universitats. Això, segons diuen, permetria reduir un 10% les taxes i rebaixar el preu dels màsters fins a igualar-lo al dels graus. També creuen que permetria un increment d’un 10% de la subvenció per “millorar la formació i la recerca”.

El manifest reivindica un model de finançament “estable que asseguri la suficiència econòmica” i que assoleixi a mitjà termini el finançament mitjà dels països de l’OCDE -1,22% del PIB-. Actualment el finançament públic català se situa al 0,88% del PIB. De fet, un informe de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) presentat fa deu dies ja indicava que des de l’any 2010 fins al 2015 el finançament públic de les universitats catalanes ha caigut un 18,4%. També que del 2009 al 2014 el finançament de les universitats s’ha reduït cada any.

Cargando
No hay anuncios

“Tenim al davant la negociació dels pressupostos i no volem deixar passar l’oportunitat”, va explicar ahir el president de l’ACUP i rector de la Universitat de Girona (UdG), Sergi Bonet, que va denunciar que les matrícules universitàries de Catalunya són fins a tres vegades més cares que en altres llocs de l’Estat. Per aquest motiu, el manifest reclama la reducció dels preus de la matrícula. Els rectors volen que s’iguali a la mitjana de l’OCDE, que és d’un 14% del total que costen els estudis, mentre que a Catalunya és d’un 26%. Les aportacions dels estudiants per aquest concepte de matrícula s’ha incrementat en 10 punts percentuals entre el 2011 i el 2013. “Advoquem per un sistema integral de beques i ajuts als estudiants que asseguri la igualtat en l’accés”, apunta el manifest, que afegeix que totes les mesures s’han de fer sense “perjudicar en cap cas el finançament de les universitats”.

Sens dubte, un altre dels cavalls de batalla dels estudiants és la lluita contra el model 3+2. Consideren que la implantació dels tres anys de grau més dos de màster farà encarir el preu dels estudis. Conscients del problema, els rectors demanen que s’equipari el preu de la matrícula dels graus i dels màsters i asseguren que “en cap cas” el 3+2 pot suposar l’increment del cost de la matrícula. També reclamen que només les titulacions noves de grau es facin amb el model 3+2, és a dir, amb 180 crèdits. Afegeixen que la reducció de la durada d’un grau “no pot comportar” una disminució de la subvenció. Els rectors també demanen més autonomia per a les universitats, tant financera com de gestió de personal i acadèmica. “Volem retre comptes al Parlament”, afirmen.

Cargando
No hay anuncios

Un dels problemes de les universitats catalanes és la poca presència de professorat jove. Segons l’informe El professorat universitari a Catalunya, de l’Observatori del Sistema Universitari (OSU), la presència del personal docent i investigador (PDI) de menys de 30 anys ha disminuït un 50% en l’última dècada als centres públics catalans. Per aquest motiu, els rectors reclamen un pla de xoc a deu anys vista per poder renovar les plantilles.

A l’espera dels comptes

Cargando
No hay anuncios

Com a resposta al manifest, el secretari d’Universitats i Investigació del Govern, Arcadi Navarro, va considerar ahir “obvi” que les universitats necessiten un millor finançament i va assegurar que “en gran part les reclamacions dels rectors són les que defensa la Generalitat”. “En el cas que el Govern tingui disponibilitat pressupostària, una de les prioritats serà aconseguir que els preus dels màsters s’apropin als de grau”, va assegurar Navarro. Ara només queda esperar i veure com es concreten els comptes del 2017.