Societat19/06/2019

La UB i la UAB avancen l'Autònoma de Madrid en el rànquing de les millors universitats del món

La UB ocupa la posició 165 i la UAB la 188, i encapçalen el rànquing internacional a Espanya

Sílvia Camacho
i Sílvia Camacho

BarcelonaEn un context d'infrafinançament que ja fa anys que denuncien, les universitats catalanes milloren la seva posició als rànquings mundials. La Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han superat la resta d'universitats espanyoles i encapçalen la nova edició del rànquing internacional QS World University Rankings en l'àmbit espanyol, un dels tres més importants del món, juntament amb el 'Times Higher Education' i el que fa la Universitat de Shangai.

Així, la UB puja una posició respecte a l'any passat, i ocupa ara el lloc 165, i la UAB, que puja cinc esglaons, se situa al lloc 188. Aquestes millores contrasten amb la tendència de la majoria d'universitats espanyoles, que empitjoren resultats. De fet, només quatre de les 27 universitats espanyoles que apareixen al rànquing han millorat la classificació i tres d'aquestes són a Barcelona i són públiques: la UB, la UAB i la Universitat Pompeu Fabra, que és a la posició 285, avançant des de la 298.

Cargando
No hay anuncios

La tercera universitat espanyola més ben posicionada és la Universitat Autònoma de Madrid, al lloc 192, tot i que ha baixat de la posició 159, quan encapçalava el rànquing a escala estatal, per davant de la UB i la UAB. La quarta posició en l'àmbit estatal és per a la Complutense de Madrid, que ha passat de ser la número 206 a la 212. En total, hi ha 26.000 universitats a tot el món, de manera que entrar en el rànquing suposa estar en el 2% dels millors centres.

Cargando
No hay anuncios

Els indicadors que el rànquing valora són les citacions científiques per docent, el grau d'alumnat i professorat internacional, la ràtio professor-estudiant, la contractació dels graduats i la reputació acadèmica. A la UB destaca la reputació acadèmica, indicador en el qual obté la posició 80 a escala global, amb una puntuació de 71,8. La puntuació a citacions científiques és de 29,8; a estudiants internacionals un 33,8 i docent internacional un 5,8. La contractació dels graduats a la universitat ha estat valorada amb un 45,5. A la UAB també destaca la reputació del centre, amb una puntuació del 61,1. A diferència de la UB, les citacions científiques a la UAB són d'un 54,7 i el professorat internacional està valorat amb un 30,7, aspecte en el qual supera la UB.

Cargando
No hay anuncios

Aquestes xifres són especialment rellevants tenint en compte que des del 2009, la inversió en universitats ha caigut un 25% a Catalunya i els centres reben la meitat de recursos que la mitjana de l’OCDE. Les famílies també ho han patit, perquè la caiguda de fons públics s’ha compensat apujant les taxes. Catalunya és la comunitat amb els preus més alts de l’Estat: matricular-s’hi pot arribar a costar més del triple que en altres territoris.

De fet, el rector de la UB, Joan Elias, va dir fa uns mesos que "les universitats no podem esperar més", perquè la falta de finançament als centres catalans "està ofegant el sistema universitari". "Si no es reverteix, la universitat no podrà aguantar més", va dir en una trobada amb periodistes.

Cargando
No hay anuncios

Segons els QS World University Rankings 2020, les millors universitats del món són, per aquest ordre, el Massachusetts Institute of Technology (MIT), la Universitat de Stanford, la Universitat de Harvard, la Universitat d’Oxford, l’Institut de Tecnologia de Califòrnia, l’ETH de

Zurich, la Universitat de Cambridge, l'University College de Londres, l’Imperial College de Londres i la Universitat de Chicago.