Societat04/06/2014

L'Univers, com no l'havies vist mai

El Hubble capta la imatge més completa reunida fins ara de l'Univers en evolució, amb unes 10.000 galàxies

Europa Press
i Europa Press

MadridEl telescopi espacial Hubble ha captat la imatge més completa mai reunida de l'Univers en evolució, amb unes 10.000 galàxies. Els astrònoms ja sabien molt sobre la formació estel·lar en les galàxies properes, gràcies a telescopis com l'Observatori de Galex de la NASA, que va funcionar des del 2003 fins al 2013. Amb tot, l'actual treball ha aconseguit, gràcies a la capacitat de l'infraroig, més informació per als astrònoms sobre el naixement de les estrelles en la galàxies més distants.

En la imatge aquestes galàxies distants es veuen en les seves etapes més primitives, a causa de la gran quantitat de temps que triga la seva llum a arribar fins a la Terra. De fet, els experts expliquen que existia una manca de dades de l'etapa d'entre 5 i 10 milions d'anys llum de distància –corresponent al període de temps en què van néixer la majoria de les estrelles a l'Univers– per tal d'entendre completament la formació d'estrelles.

Cargando
No hay anuncios

La imatge captada pel Hubble permet als investigadors observar no només les galàxies on s'estan formant les estrelles, sinó també cap a on es formen. Això fa possible comprendre com galàxies com la Via Làctia creixen en grandària, i passen de ser petites col·leccions d'estrelles molt calentes a les enormes estructures que són avui.

El fragment de cel que es pot veure en la imatge de Hubble havia estat estudiat anteriorment pels astrònoms en una sèrie d'exposicions visibles preses des de 2004 fins al 2009. Ara, amb l'addició de la llum ultraviolada, la imatge resultant conté aproximadament 10.000 galàxies, la qual cosa remunta a centenars de milions d'anys del Big Bang.