Societat 14/06/2022

Unides Podem amenaça amb no donar suport a la nova llei sanitària

La norma manté la porta oberta a privatitzar serveis de manera excepcional

2 min
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en roda de premsa a la Moncloa

MadridContinuen les discrepàncies al govern espanyol al voltant de la nova llei sanitària, que busca limitar les privatitzacions. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha presentat aquest dimarts l’aprovació del projecte en segona volta al consell de ministres perquè faci camí cap al Congrés. Unides Podem, però, ha advertit que, si durant el tràmit legislatiu no hi ha canvis, no hi podrà donar suport. Dissabte el president espanyol, Pedro Sánchez, es vantava durant la campanya a Andalusia que la nova normativa “blinda la sanitat pública i, per tant, evita que la privatitzi cap govern de dretes”. La formació lila, però, ha rebaixat les proclames del líder socialista i adverteix que es manté la porta oberta a les privatitzacions. 

La nova llei estableix que de manera excepcional es poden derivar serveis a altres entitats al marge del sistema públic, sempre que es motivin els criteris següents: que els recursos públics s’estan utilitzant de manera òptima, que no hi ha mitjans propis per donar resposta a una determinada prestació i que es necessiti recórrer a empreses externes per oferir-lo. Les comunitats hauran de justificar-ho a partir de les seves pròpies normatives autonòmiques, per bé que “els termes, les pautes i els indicadors comuns” dels criteris esmentats s’elaboraran en el marc del Consell Interterritorial de Salut, que lidera el ministeri de Sanitat. 

Més enllà d’això, la nova normativa vol garantir la universalització de la sanitat a immigrants en qualsevol situació i que persones amb nacionalitat espanyola i els seus familiars residents a l'exterior tinguin cobertura si es desplacen temporalment a l'Estat. La llei també prohibeix nous copagaments i reverteix el de productes ortoprotètics per a col·lectius vulnerables. A més, recupera la cartera de serveis única, que ara estava dividida en tres (serveis assistencials, serveis suplementaris i serveis accessoris).

stats