TRANSFÒBIA
Societat27/12/2015

El primer i últim Nadal de l’Alan, un transsexual de 17 anys

El jove català s’ha suïcidat per culpa de l’assetjament escolar

S. Soro
i S. Soro

BarcelonaAquest havia de ser el primer Nadal que l’Alan vivia d’acord amb la seva identitat sexual. Malauradament, però, ha sigut l’últim. L’associació Chrysallis, que agrupa famílies de menors transsexuals, va anunciar aquest divendres a la seva pàgina web el suïcidi d’un menor de 17 anys, l’Alan, que atribueix a “la pressió i incomprensió en l’àmbit escolar”. Aquest menor va ser un dels primers a Catalunya als quals, a començament d’aquest mes, un jutge va autoritzar a canviar el seu nom al DNI i als documents oficials, després d’un procés en què va tenir el suport de la família.

Va ser precisament la mare del menor qui va informar del succés a l’associació en un comunicat: “Sento en l’ànima haver de donar aquesta terrible i trista notícia. El nostre fill Alan es va treure ahir la seva curta vida de 17 anys. No va poder amb la pressió de la societat i ens ha deixat per sempre. Moltes gràcies per tot el vostre suport”.

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, davant el suïcidi del menor, Chrysallis va indicar que “no hi ha paraules per acompanyar aquest dolor ni per expressar la indignació, frustració i vergonya davant unes administracions que mai arriben a temps, que van sempre per darrere de les necessitats de la infància i l’adolescència transsexual”.

“Des de Chrysallis seguirem lluitant perquè la societat ha de respectar les nostres filles i fills, però a l’Alan ja no li servirà”, conclou l’Associació de Famílies de Menors Transsexuals.

Cargando
No hay anuncios

Fins a mitjans d’aquest any la llei contra l’homofòbia, aprovada al Parlament l’octubre del 2014 -amb els vots en contra del PP i d’Unió en els punts clau-, va registrar, a través de l’Observatori Contra l’Homofòbia, 47 comunicacions de situacions discriminatòries, la majoria de les quals han acabat en denúncia. D’aquestes, vint són per discriminació als gais, vuit a transsexuals, set a lesbianes i una a bisexuals. Les 11 restants afecten tota la comunitat LGBTI. El mateix observatori va alertar a principis d’aquest any que les denúncies per casos d’homofòbia han augmentat gairebé un 45% des del 2002 a Catalunya. A més, asseguren que només es denuncien un 16% de les discriminacions i les agressions que es produeixen. Del total de denúncies registrades a l’informe L’estat de l’homofòbia a Catalunya 2014, la majoria (51%) són agressions, tant físiques com insults, assetjaments i situacions d’hostilitat. La resta de casos denunciats davant l’entitat són d’odi i exaltació de l’homofòbia (14%), agressions per internet i mitjans de comunicació (8%), en serveis públics i administració (7%), en l’educació (5%) i en l’àmbit laboral (5%).

Els més maltractats

Cargando
No hay anuncios

L’estudi destaca que els gais continuen sent el principal col·lectiu maltractat, amb un 55% de casos, seguits per lesbianes (12%), transsexuals (10%) i bisexuals (2%), mentre que les agressions que afecten tot el col·lectiu LGBT suposen el 21%.

En la classificació dels agressors, el primer lloc l’ocupen els homes (45%), mentre que destaca un 10% de dones responsables dels casos de discriminacions i agressions, una dada elevada i inèdita fins ara, segons remarca l’estudi. Els grups d’homes i dones representen el 7% i les entitats un 30,5%.

Cargando
No hay anuncios

El 10% dels suïcidis són entre menors

Gairebé el 10% dels casos de suïcidis a Catalunya tenen lloc entre menors d’edat. De fet, el suïcidi fa temps que és la primera causa de mort entre els joves. Les dades del 2013, l’últim any amb dades disponibles, reflecteixen un repunt progressiu des del 2007, tot i que les 537 morts registrades són proporcionalment inferiors a les del conjunt de l’Estat i a la mitjana europea. A més, Salut calcula que per cada suïcidi consumat hi ha sis persones pròximes a la víctima que el sobreviuen, i que també en pateixen les conseqüències.