Últim intent dels mossos de forçar un pacte per la mort de Benítez al Raval

El TSJC decidirà dilluns, el mateix dia que ha de començar el judici, si expulsa l'acusació popular, que és l'única que s'oposa a l'acord de conformitat

UN CAS QUE HA SACSEJAT CIUTAT VELLA  Els veïns del Raval han protagonitzat actes de protesta per l'actuació dels Mossos en la detenció de Benítez, com aquesta del 30 d'octubre.
Montse Riart
05/05/2016
3 min

BarcelonaEl Tribunal Superior de Justícia té sobre la taula l'últim intent dels vuit mossos d'esquadra acusats per la mort de l'empresari Juan Andrés Benítez de forçar un pacte que els eviti l'ingrés a la presó. Tant la Fiscalia com l'acusació particular –que representa la família de la víctima– i les defenses dels agents han arribat a un preacord, al qual només s'oposa l'acusació popular, que actua en nom de l'Associació Catalana de Drets Humans (ACDH). Avui s'ha celebrat una vista per intentar que l'alt tribunal expulsi aquesta part del procés, possibilitant així el pacte.

Segons fonts properes al cas, l'acord passaria perquè els agents acusats reconeguessin els fets. A canvi, els condemnarien a una pena mínima de menys de 2 anys de presó per un homicidi imprudent, que els permetria esquivar l'ingrés al centre penitenciari, i s'indemnitzaria la víctima amb una xifra que podria rondar els 100.000 euros.

En la vista d'aquest matí, la Fiscalia, l'acusació particular i les defenses han argumentat per què s'hauria d'expulsar l'acció popular de la causa. La Fiscalia ha recordat que el nou Estatut de la Víctima, aprovat fa un any, modifica els drets de l'acusació popular i estableix com a requisit perquè pugui formar part d'un cas que tingui l'autorització de la víctima.

L'advocat que representa la família de la víctima, David Aineto, ha recordat que mai li han donat aquest permís. Ha reconegut que existeix un preacord i ha explicat que aquest extrem satisfà el seu client perquè hi ha "un reconeixement dels fets" per part dels policies acusats i li "estalvia el patiment" d'haver de passar per un mes i mig de judici.

Alguns dels agents imputats / MANOLO GARCÍA

Les defenses dels agents acusats han assegurat que l'acord "beneficia tots els interessats" i ha recordat la importància que sumi tant la Fiscalia com la principal de les acusacions i a ells mateixos.

L'advocada de l'Associació Catalana de Drets Humans, Laia Serra, ha defensat que l'entitat pugui continuar formant part de la causa al·legant que "la Constitució reconeix el paper de l'acusació popular", independentment que tingui l'autorització o no de la víctima. Serra també ha recordat que en aquest judici hi ha en joc el dret a la vida i altres drets fonamentals que no només afecten la víctima. Segons Serra, "els veïns del Raval també tenen dret" que es depurin responsabilitats.

Si el TSJC manté l'acusació popular i no hi ha pacte, el judici per la mort de Juan Andrés Benítez començaria dilluns amb la selecció del jurat popular que jutjarà els vuit mossos d'esquadra acusats. Benítez va morir l'octubre de 2013 després d'una reducció policial al Raval.

La Fiscalia i l'acusació particular demanaven inicialment entre 11 i 14 anys de presó per a sis dels agents per haver-se excedit en les maniobres per controlar l'home, tant pel temps que van durar com pel nombre d'agents que hi van participar. També acusaven dos mossos més d'intentar esborrar proves del cas, un d'ells netejant la sang que va quedar al carrer i l'altre esborrant els vídeos i fotos dels veïns sobre l'actuació. Per a ells demanaven un any i mig de presó.

stats