Societat19/12/2018

La UE pacta la nova normativa per reduir els plàstics però no força els països a complir objectius concrets

Es prohibeixen els bastonets per a les orelles, les canyetes i els coberts i plats de plàstic

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

Brussel·lesUn pas més (i aquest més definitiu) per començar una guerra sense precedents contra els plàstics d'un sol ús a Europa. Aquest dimecres al matí el Parlament Europeu i el Consell han arribat a un acord polític que fixa la base de la nova directiva per a la reducció dels plàstics d'un sol ús a la Unió Europea. Com passa habitualment en aquestes negociacions, la proposta que havia aprovat l'Eurocambra a finals d'octubre era una mica més ambiciosa, però l'acord final es queda amb bona part de les mesures inicialment plantejades. Es confirma la prohibició de productes com ara els coberts i plats de plàstic, els bastonets de les orelles o les capses on es posa el menjar ràpid. Això sí, també com passa sovint en la legislació europea, l'acord només insta els països a reduir el consum de plàstic de manera significativa, però no fixa objectius concrets a mitjà i a curt termini.

Cargando
No hay anuncios

Es tracta d'un acord provisional que ara haurà de tornar a ser aprovat pel Parlament Europeu (més ambiciós) i també pel Consell Europeu. Una vegada passi superi els tràmits i sigui publicada com a directiva, els estats tindran dos anys per aplicar-la.

Què implicarà la normativa?

Cargando
No hay anuncios

El primer pas passa per la reducció dels plàstics d'un sol ús a través de la prohibició de certs productes fabricats amb aquest material. Quedaran prohibits a partir del 2021:

  • Coberts de plàstic (forquilles, ganivets, culleres i bastonets)
  • Plats de plàstic
  • Canyetes de plàstic
  • Bastonets de les orelles
  • Envasos de menjar i de beure fets de poliestirè expandit com els que utilitzen les cadenes de menjar ràpid
  • Productes fets de plàstic oxodegradables (dels quals estan fetes sovint les bosses d'escombraries)
Cargando
No hay anuncios

A banda de la llista negra de productes, els estats hauran de "prendre les mesures necessàries per arribar a una reducció mesurable i quantitativa" del consum dels envasos de plàstic que es fan servir també per posar-hi menjar ràpid o per emportar i que no són de poliestirè. Tot i això, com apunta l'organització Rethink Plastic', no es fixen objectius concrets als estats pel que fa a aquesta reducció en el consum i es deixa a les mans de cada país.

"La UE mereix un elogi per ser la primera regió que introdueix noves normes per reduir els plàstics d'un sol ús i reduir la contaminació que el plàstic provoca a les nostres terres, rius i oceans. El que és menys lloable és que el lobi dels plàstics –amb suport d'alguns governs– hagi aconseguit ajornar i afeblir l'ambició", diu Meadhbh Bolger, membre de Rethink Plastic.

Cargando
No hay anuncios

La proposta de l'Eurocambra establia uns percentatges de reducció clars a un termini temporal curt que ara, amb l'acord assolit aquesta matinada, queda només en l'obligació que el 2030 totes les ampolles de plàstic hagin de tenir un 30% de contingut reciclat. La proposta dels parlamentaris era d'un 35% el 2025.

L'exigència pel que fa a la recollida d'ampolles de plàstic de begudes i refrescos també es modifica. S'haurà d'arribar a una taxa de recollida del 90% el 2029 i així la UE dona un marge de quatre anys més als estats per complir aquest objectiu. El 2025, la taxa de recollida de les ampolles haurà de ser del 77%.

Cargando
No hay anuncios

Les entitats ambientalistes han rebut amb satisfacció que el text final inclogui uns estàndards de reciclatge d'ampolles de refresc. Consideren que la implantació de sistemes de dipòsit i retorn d'envasos que ja funcionen a alguns estat i que d'altres, com el Regne Unit, implantaran els propers anys acabaran sent la tònica a Europa. "Com a molt tard el 2024 tots els estats hauran de tenir en marxa un sistemà de dipòsit per a ampolles de plàstic si volen complir amb els objectius", ha defensat el director de Zero Waste Europe, Joan Marc Simon.