Societat23/06/2017

La UE decidirà al novembre si Barcelona és la seu de l'Agència Europea del Medicament

Abans de votar, la Comissió Europea avaluarà les propostes i després els països tindran una "discussió política" d'acord amb l'informe

Efe
i Efe

Brussel·lesEls líders dels vint-i-set països que formaran part de la UE després del Brexit van acordar aquest dijous que al novembre decidiran les seus de l'Agència del Medicament (EMA) i de l'Autoritat Bancària Europea, que hauran de deixar Londres. Així ho va anunciar el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en el marc de la cimera dels caps d'estat i de govern de la Unió. Barcelona està molt pendent d'aquesta votació perquè vol acollir la seu de l'EMA.

El que sí que han decidit és el procés d'elecció. Es farà en quatre etapes. Primer, els estats membres han de presentar les seves candidatures per acollir una o les dues seus abans del 31 de juliol. En una segona etapa, la Comissió Europea avaluarà les propostes d'acord amb els criteris de decisió acordats pels països (l'anàlisi ha d'estar acabada abans del 30 de setembre), però no farà un rànquing entre les millors. I és que en una tercera etapa, i fins al 31 d'octubre, els països mantindran una "discussió política" d'acord amb l'avaluació que hagi fet l'executiu comunitari. Aquest serà l'últim pas abans que els ministres decideixin per votació la seu de les dues agències.

Cargando
No hay anuncios

Podran votar els ministres d'Afers Generals. La votació, que serà secreta, es farà en un màxim de tres rondes, en un sistema com el que es va utilitzar el 2013 per reubicar la seu de CEPOL, l'agència de la UE de formació policial, de Londres a Budapest. Es farà així: cada estat podrà distribuir 3, 2 i 1 punt a les candidates, segons el seu ordre de preferència. Si alguna aconsegueix 3 punts més que la meitat dels països (14), es considerarà que ha estat l'escollida, mentre si no és així, passaran a la següent ronda les tres candidates amb més vots. En aquesta segona ronda cada país tindrà un punt. Si alguna n'aconsegueix 14, serà l'escollida, mentre que si no és així, les dues amb més vots passaran a la ronda final.

Primer s'escollirà la seu de l'EMA, de manera que si el país guanyador també té una proposta per l'EBA, haurà de renunciar a ser la seu de l'Autoritat Bancària. Això no passarà a Espanya, perquè està centrada a aconseguir que l'EMA es traslladi a Barcelona.

Cargando
No hay anuncios

Té possibilitats de guanyar? Els impulsors de la candidatura –l'Estat, la Generalitat i l'Ajuntament van a l'una en aquest temaasseguren que sí. Segons el que s'ha pactat entre els estats membres, cada candidatura haurà de demostrar que el seu projecte s'ajusta als criteris d'elecció, concretar quins edificis ofereixenen el cas de Barcelona és la Torre Agbar– i amb quines condicions financeres.

Els criteris de la Comissió seran l'accessibilitat de la ubicació, l'existència d'instal·lacions educatives per als fills dels treballadors i l'accés al mercat laboral, seguretat social i assistència mèdica per a les seves famílies.