Coronavirus

Les UCI s'omplen ara de pacients més joves i més greus

Els metges intensivistes atribueixen aquest canvi a la variant britànica i alerten de l'inici d'una quarta onada

Santa Coloma de GramenetL'ocupació de les unitats de cures intensives (UCI) és l'únic indicador en descens a Catalunya, després que s'hagi passat dels 417 malalts als 400 en les últimes hores. Amb tot, la preocupació als hospitals catalans no remet, sinó que s'han encès nous senyals d'alarma: a les àrees de crítics cada vegada s'estan atenent pacients de covid més joves i amb quadres més greus i de progressió més ràpida. A més, des de fa unes setmanes, el ritme d'ingressos a les UCI és superior al de les hospitalitzacions, quan, fins ara, aquests dos valors eren força proporcionals: entre un 15 i 30% dels pacients a planta o atesos a urgències acabaven a l'UCI. Ara, mentre que els llits convencionals es van buidant d'afectats de coronavirus -fa un mes suposaven el 14,6% dels ingressats i ara representen el 10,9%-, els de crítics es desocupen molt lentament o, fins i tot, tornen a omplir-se amb rapidesa.

Les autoritats sanitàries no ofereixen una explicació clara sobre aquest canvi quan fins fa poc la corba de contagis anava a la baixa. Els metges intensivistes consultats per l'ARA, per contra, dirigeixen l'atenció a la variant britànica i plantegen que la mutació no només seria més transmissible -un sol contagi afecta famílies senceres- sinó que causaria que els infectats emmalalteixin més greument i més ràpidament. Això, al seu torn, dificulta l'alliberament de llits. A més, els experts envien un missatge clar: Catalunya s'encara a una quarta onada, i mentre la vacunació no arribi la prioritat és que la població extremi les precaucions i no es barregi amb altres bombolles. Mentrestant, diuen, la població s’està relaxant massa i temen que aquests dies i la Setmana Santa provoquin un creixement exponencial dels contagis, dels ingressos i de les morts. 

Cargando
No hay anuncios

En les anteriors onades, a l'Hospital del Mar hi va arribar a haver 150 persones a planta i una cinquantena de malalts a l'UCI. Això feia que hi hagués una certa correlació entre aquests dos tipus de pacients, ja que a mesura que hi ha més malalts a planta o a semicrítics, augmenta el risc que entrin a l'UCI. A hores d'ara, en canvi, en tenen 52 a planta i 27 a crítics. "La relació d'ingressats a planta i a l'UCI és d'1 a 2. Ara, per cada dues hospitalitzacions ens està entrant un malalt a crítics", explica el cap del servei de medicina intensiva de l’Hospital del Mar, Joan Ramon Masclans.

Uns pacients que, a més, són més joves. “Si l’edat mitjana a les dues primeres onades i a principis de la tercera era de 63 anys, l’última setmana ens ingressen persones de 55 anys. Fa deu dies que ens està baixant deu punts la mitjana d'edat”, lamenta Masclans que, si bé ha atès menors de 60 anys al llarg de la pandèmia, fins ara no havien vist tants pacients d’entre 30 i 55 anys com ara.

Cargando
No hay anuncios

A l'Hospital de la Vall d'Hebron, un dels principals centres receptors de malalts del país, també s’ha observat aquest canvi. "Són malalts amb els quals passen poques hores entre que arriben a l'hospital i entren a l'UCI, quan abans un perfil així podia estar-se un o dos dies a planta", relata el cap de l'UCI, Ricard Ferrer. El facultatiu apunta que l’experiència a l'UCI comença a confirmar una virulència més gran de la variant britànica. “La població que ens ingressa no és més fràgil que abans, al contrari, i l’única explicació plausible és que el comportament del virus hagi canviat. Això s’explicaria amb el predomini de la mutació britànica”, assenyala. 

Aquest gir en el perfil del malalt no s’observa únicament a Barcelona, sinó que és transversal arreu del país. "Encara tenim pacients de la tercera onada ingressats des de fa més de 30 dies, de més de 60 anys, que se'ns encavalquen amb aquests nous malalts, més joves però amb obesitat i hipertensió, i que ingressen molt greus i cal intubar-los", relata el cap de l'UCI de l'Hospital Josep Trueta, Josep Maria Sirvent. Aquesta coincidència en el temps, diu, explica per què costa tant buidar l'UCI. “No hem fet net de la tercera onada i ja tenim la quarta a sobre, i amb molts malalts hospitalitzats”, afegeix Sirvent, que puntualitza que el Trueta té 17 persones a crítics i el Santa Caterina 9 més.

Cargando
No hay anuncios

A Lleida, els sanitaris parlen directament de cinquena onada del coronavirus. El cap de medicina intensiva de l'Hospital Arnau de Vilanova, Jesús Caballero, ha alertat que la situació que s'hi està vivint "recorda la de principis de Nadal", amb la diferència que cada vegada els pacients són més joves. “Aquesta setmana està sent especialment dura, amb deu hospitalitzacions al dia de mitjana i la meitat directament a l’àrea de semicrítics”, apunta Caballero. Aquests malalts podrien comportar en qüestió d'hores o dies en un una pressió hospitalària més gran.

El risc de Setmana Santa

Per als experts, la forma de resoldre aquest problema és vacunar massivament i complir les mesures de contenció de forma molt estricta. “Davant les reobertures i la Setmana Santa la gent s’ha relaxat, però s’ha de ser conscient que les conseqüències de celebrar aquest festiu poden ser catastròfiques. Ens preocupa com estarem d’aquí dues a tres setmanes quan ens ve d’uns mesos per estar vacunats", afirma Masclans. El facultatiu destaca que "cal fer-ho bé" per no perdre més vides i trencar més famílies. “Pregaria que la gent no fes mones ni tingués interacció amb altres bombolles aquesta Setmana Santa. Sabem que quan les bombolles s’ajunten, exploten”, demana Sirvent.

Cargando
No hay anuncios

També Ferrer creu que s’està tornant a repetir l’error de Nadal, cosa que seria “fatal”. “No paga la pena tocar cap restricció ni saltar-se-les. Intentem no perdre més vides. Ja no vivim en la incertesa com fa un any, d’aquí poc estarem vacunats. Fem-ho bé els mesos que queden”, insisteix. El cap de l’UCI de la Vall d’Hebron preveu que Catalunya pugui continuar abaixant les dades d’ingressos a l'UCI uns dies més, fins als 370 pacients covid, però dubta que pugui disminuir gaire més. “Les altes que estem donant s’estan compensant amb les noves entrades”, lamenta Ferrer.