Societat09/09/2017

La UB suprimeix el postgrau de Xevi Verdaguer

El curs de psiconeuroimmunoendocrinologia tracta de la relació entre els processos psíquics i els sistemes nerviós, immune i endocrí

Lara Bonilla
i Lara Bonilla

BarcelonaDesprés de cinc edicions, la Universitat de Barcelona (UB) ha decidit suspendre el curs de postgrau en psiconeuroimmunoendocrinologia (PNIE), que codirigeix Xevi Verdaguer, fisioterapeuta de formació. Aquest semestre s’imparteix l’última edició i no n’hi ha prevista cap altra, segons han confirmat a l’ARA fonts de la UB.

Aquesta decisió es pren després d’avaluar-ne la demanda i la valoració d’alumnes i docents, així com d’haver escoltat les opinions de col·legis com el de dietistes nutricionistes, que hi estaven en contra. La seva presidenta, Nancy Babio, explica que la psiconeuroimmunoendocrinologia -que estudia la relació entre els processos psíquics i els sistemes nerviós, immune i endocrí-“actualment no és una ciència aplicada”. “Es redueix únicament a investigació interdisciplinària en ratolins i cèl·lules. Si encara no es pot aplicar a un tractament, es redueix a pseudociència”, argumenta Babio. Des de la UB no entren a qualificar “si és o no una ciència” i emmarquen la supressió del curs en el procés habitual de “renovació” de l’oferta de més de 700 cursos de postgrau. Des de la UB defensen la llibertat de càtedra però també reconeixen que s’ha de tenir cura dels continguts per no donar empara a pseudociències, i estan en converses amb els col·legis professionals per fer compatibles les dues coses.

Cargando
No hay anuncios

L’any passat, la UB ja va decidir suspendre el màster d’homeopatia pels dubtes que generava entre la comunitat universitària. Fonts del rectorat expliquen que, a diferència del que es va fer llavors -es va demanar un informe a la Facultat de Medicina abans de suprimir-lo-, aquest cop no ha calgut. “Si hi hagués hagut diversitat d’opinions, hauríem demanat un informe a la facultat pertinent”, reconeixen. El postgrau en PNIE consta de dos cursos presencials -524 hores en total- dividits en dos anys i té un preu de 2.400 euros anuals. Des de la UB també han explicat que “estan preocupats” per l’ús “inadequat” que algunes institucions i individus fan del logo de la UB i reconeixen que estan estudiant com cuidar millor la seva marca.