Reduir el consum d'aigua dels turistes i les emissions dels creuers: el sector signa un compromís pel turisme responsable
El document recull 67 compromisos a mitjà i llarg termini per fer front als reptes climàtics, socials i d'innovació
BarcelonaMés d'un centenar d'entitats i empreses del sector turístic s'han trobat aquest matí amb el Govern per escenificar un acord que no ha estat gens fàcil d'assolir. Després de 13 mesos de negociacions i més de 500 esmenes a la proposta inicial que va fer la Generalitat, les empreses del sector turístic s'han avingut a signar un document que ha de servir com a nou full de ruta per fer un gir en el model turístic català. El Compromís Nacional per un Turisme Responsable, que és com s'ha batejat l'acord, recull 67 reptes o objectius que el sector s'ha autoimposat a mitjà i llarg termini perquè el turisme sigui ambientalment i socialment més sostenible i equilibrat.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, han presentat l'acord aquest matí a la Llotja de Mar, davant de més de 400 persones vinculades al sector. "No podem ignorar el context de crisi climàtica. És imprescindible alinear els grans actius turístics amb una actitud molt responsable amb el medi ambient", ha dit Aragonès, que ha recordat que les perspectives per a aquest any són de "plena recuperació", després que el 2022 Catalunya rebés ja prop de 15 milions de turistes. "És un canvi estructural que el país necessita", ha afegit el conseller Torrent.
Així, entre la setantena compromisos hi destaquen mesures molt concretes, com l'objectiu de reduir a la meitat el consum d'aigua que fan els turistes el 2040 i que s'assimili al consum mitjà que en fan els residents, o reduir a la meitat les emissions de gasos contaminants el 2030 i a zero el 2050, un punt que afectarà essencialment els creuers. També s'han compromès a ampliar les zones de baixes emissions en una seixantena de municipis que superen els 20.000 habitants, tenint en compte també la població estacional.
El sector vol, a més, que el 2035 el 100% de l'energia consumida sigui verda i que el 2050 la mobilitat dels turistes sigui totalment neta. Per aconseguir-ho, el Govern es planteja destinar part dels recursos de l'impost d'estades turístiques, que tradicionalment s'ha usat per a promoció, a acompanyar gestió de residus o de recursos hídrics.
Socialment, el compromís fixa que les empreses i institucions turístiques tinguin totes un pla d'igualtat el 2030 i protocols contra l'assetjament. Les entitats també es comprometen a treballar la diversitat de manera transversal i a no tractar els col·lectius com ara la comunitat LGTBI+ com un segment a part.
Un "marc mental" pendent de desplegament
El document és, de moment, una declaració d'intencions, un "marc mental" que servirà de punt de partida per regir les actuacions del sector. Es concretarà més endavant en "pròximes fases" amb mesures o lleis que ajudin a aconseguir els objectius i també a avaluar-ne i controlar el compliment.
Entre les entitats signants, encara falten alguns actors importants del sector, com ara la fundació de la Sagrada Família i el Futbol Club Barcelona, però fonts del departament apunten que les converses estan obertes. Tampoc ha participat de l'acord la patronal Pimec, que se n'ha desmarcat perquè troba a faltar corresponsabilitat de l'administració en les propostes.