Turisme

El preu dels hotels a Barcelona es dispara i empeny a un any rècord

El Gremi aspira a tancar el 2024 amb la millor facturació malgrat un estiu amb menys pernoctacions

Un grup de turistes amb maletes a Barcelona.
12/09/2024
3 min

BarcelonaEl preu mitjà de les habitacions als hotels de Barcelona continua disparat i encamina el sector cap a un any rècord. Durant els mesos de juliol i agost s'han pagat de mitjana 195,1 euros per dormir-hi, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Gremi d'Hotels després d'analitzar les pernoctacions als seus establiments. La xifra suposa un increment del 30% respecte a l'any 2019 —l'indicador de referència per ser l'última temporada abans de la pandèmia—, quan el preu mitjà durant els mesos d'estiu es va situar en 150,1 euros.

Les dades de l'estiu consoliden una dinàmica que ja s'anava produint els últims anys. De fet, si ens fixem en les dades acumulades entre els mesos de gener i agost, el preu mitjà per habitació a la ciutat se situa en els 190,2 euros. Unes xifres que han portat el president del Gremi, Jordi Clos, a mostrar-se optimista de cara a final d'any i a vaticinar que es podria batre el rècord de facturació.

L'increment del preu mitjà per habitació, de fet, ha permès al sector hoteler compensar el descens de pernoctacions que ha viscut durant els mesos de juliol i agost. Segons les seves dades, enguany hi ha hagut 45.000 pernoctacions menys a Barcelona que els mesos de juliol i agost del 2023, i 60.000 menys que en el mateix interval de l'any 2019. Un descens que Clos ha atribuït directament a l'alça de preus i que ha celebrat perquè, segons ha dit, mostra que Barcelona està redefinint el seu perfil de visitant cap a un turisme més adreçat als negocis i fent que alguns visitants optin per unes altres destinacions més econòmiques per passar-hi les vacances.

Segons Clos, aquest descens de pernoctacions a l'estiu ajuda a "descongestionar l'ús de la mateixa ciutat" els mesos en què habitualment hi havia més turistes. Cal tenir en compte, amb tot, que les dades presentades només tenen en compte les pernoctacions en establiments del Gremi i que, per tant, no comptabilitzen visitants que també fan un ús intensiu de la ciutat, però que no hi dormen, com per exemple alguns creueristes o excursionistes que dormen en uns altres indrets de Catalunya i visiten la ciutat durant unes hores amb autocar.

Durant la roda de premsa, Clos ha dibuixat un escenari per a Barcelona amb un turisme amb més capacitat adquisitiva i més desestacionalitzat. Ha apuntat que tot i el descens d'ocupació durant el juliol i l'agost, "aquest setembre serà millor que el de l'any passat" i ha pronosticat que els hotels tancaran l'any amb unes xifres totals de pernoctacions molt semblants a les de fa un any.

Entre els esdeveniments d'aquesta tardor que tindran impacte en el nombre de clients dels hotels, Clos ha situat tres nous congressos que debutaran aquest any a la ciutat: l'ICE, el Vitafoods i el LabelExpo Europe. En canvi, ha reconegut que el volum de reserves fins ara relacionades amb la celebració de la Copa Amèrica de vela "no és excessivament important" i es limita, sobretot, als hotels del front marítim de la ciutat.

Recels amb la taxa turística

Tot i celebrar que l’increment del preu mitjà d’habitacions ha contribuït a reduir la pressió turística a la ciutat, Clos ha qüestionat l’aposta de l’Ajuntament de Barcelona per incrementar al màxim el recàrrec turístic —cosa que farà que algú que s’allotgi en un hotel de 5 estrelles pagui fins a 7,5 euros per nit— al·legant que pot afectar "la competitivitat" de la ciutat a l’hora de lluitar per acollir grans esdeveniments o congressos importants.

El director general del Gremi d'Hotels de Barcelona, Manel Casals, ha anat més enllà i ha convidat el Govern de Salvador Illa, atès que sembla disposat a obrir el meló de remodelar la taxa turística, a plantejar-se gravar unes altres activitats relacionades amb el turisme més enllà de les que tenen a veure amb la pernoctació. Però no ha volgut concretar a quines es referia.

stats