La gran sequera
Turisme15/04/2023

L'hotel que ha estalviat l'equivalent a 80 piscines olímpiques reutilitzant l'aigua

Establiments de la Costa Brava aposten per reutilitzar les aigües grises per a les cisternes del vàter o els recs dels jardins

GironaL'arribada massiva de turistes durant l'estiu dispara les dades de consum d'aigua als municipis de la Costa Brava. Lavabos, dutxes, piscines i, en definitiva, aixetes ragen moltes més hores en hotels i càmpings plens amb milers de visitants. És per això que alguns establiments turístics han començat a buscar fórmules per frenar l'encariment de les factures i, de passada, fer un ús més conscient de l'aigua que gasten. Aquest any les restriccions que imposa la greu sequera que pateix Catalunya fan més rellevants aquests exemples que, amb noves tecnologies, comencen a abanderar una altra manera de gestionar el recurs.

És el cas de l'Hotel Samba de Lloret de Mar, un cas únic a Catalunya que, des del 1997, dona un segon ús a l'aigua que, si no, es perdria pel desaigüe de les piques i banyeres de les habitacions. L'hotel disposa d'un circuit intern de canonades que recull les aigües grises dels banys i les porta fins a un dipòsit general, on es tracten amb clor i llavors es tornen al sistema per omplir les cisternes dels vàters. Amb aquest cicle tancat que permet tirar la cadena amb aigua reutilitzada, durant el 2019 l'hotel de Lloret va estalviar 10.000 metres cúbics d'aigua, i, en els últims quinze anys, l'equivalent a 80 piscines olímpiques. El càlcul, considerant una piscina olímpica de 2.500 m3, és com dir que l'hotel ha estalviat tant com podria consumir amb les limitacions actuals un poble de 2.400 habitants en tot un any.

Cargando
No hay anuncios

“És un sistema molt bàsic, només cal instal·lar un circuit intern i posar el percentatge de clor necessari a les aigües grises residuals, que no són fecals i com a màxim poden tenir sabó”, explica Laura Pérez Flores, responsable de medi ambient de l’Hotel Samba. “Si t'hi pares a pensar, no té cap sentit tirar pel vàter aigua potable –afegeix–. El 1997, quan no es parlava de sostenibilitat, vam pensar que l’estalvi d’aigua era important perquè és un recurs que, a diferència de l’energia, és finit i no el podem fabricar”, defensa.  

Cargando
No hay anuncios

Proves pilot amb l’ICRA

El Samba, a més, des de fa deu anys col·labora amb l’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA) en diferents estudis. Darrerament, per exemple, el sistema de reutilització de l’hotel de Lloret ha servit per demostrar que les aigües grises clorades, a més d'omplir el dipòsit del vàter, també poden ser aptes per irrigar les zones verdes sense malmetre les plantes. Alguns ajuntaments, com el de Tossa de Mar, ja ho estan aplicant, i l'hotel també té intenció d'implementar aquest reg al seu jardí, un cop es puguin afrontar les obres necessàries. Després de demostrar la viabilitat de les aigües grises per a les plantes ornamentals, l'ICRA ara mateix té en marxa una segona fase de l'estudi per analitzar el reg en plantes comestibles.

Cargando
No hay anuncios

“La reutilització d’aigües grises és una eina fonamental per ajudar a frenar l'escassedat d'aigua”, afirma l'investigador de l'ICRA Gianluigi Buttiglieri. El científic també defensa l'autonomia d'aquests sistemes tancats de canonades a petita escala: "Pot arribar a ser molt útil que hotels, edificis o barris sencers puguin tractar i donar un segon ús a les seves aigües grises i, així, evitem quilòmetres de canonades per enviar i tornar l'aigua a una depuradora central", argumenta.

Cargando
No hay anuncios

L’Hotel Samba també és un dels establiments turístics que s’ha adherit a la companya de conscienciació de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en el sector turístic. Amb el lema Emporta’t records, no aigua, la iniciativa ofereix als hotels i càmpings un catàleg de materials per tal d'aconseguir que els clients no gastin més aigua de la necessària. A Begur (Baix Empordà), un dels establiments més actius és l'Hotel Aiguaclara: "Des de la darrera sequera extrema del 2008, tant a la recepció com a les habitacions vam posar cartells recordant als hostes que l’aigua és un recurs natural escàs, i donant uns quants consells bàsics per estalviar-ne al màxim –diu Joan Lluis Ros, propietari de l'hotel–. També informem els clients que a l'habitació tenen aigua depurada per al seu consum diari de manera gratuïta i, com que és un regal, entenen que no la poden malgastar".

El pou de l'Hotel Cala Jóncols

L'Hotel Cala Jóncols, a recés del cap Norfeu, és el primer establiment de la Costa Brava a rebre el segell internacional de turisme sostenible Biosphere. Situat en una cala verge a sis quilòmetres de Roses, no li arriba subministrament de la xarxa pública, així que s'abasteix únicament a través dels seus pous, que recullen aigua dels aqüífers subterranis i la pluja. "Ara, a causa de la sequera, baixa el nivell freàtic de les cisternes i s'hi filtra aigua del mar, però a l'hotel disposem de màquines per dessalinitzar i osmotitzar l'aigua, fer-la potable i distribuir-la per totes les instal·lacions", explica Michael Gómez, propietari de l'establiment. Al restaurant, l'hotel no ven aigua embotellada i només ofereixen als clients aigua filtrada dels pous.

Cargando
No hay anuncios

Cala Jóncols també tracta les aigües grises i fecals, que passen per una depuradora i, després, les envien a un tanc que subministra el reg del jardí. A més, per facilitar-ne el reaprofitament posterior, els treballadors, quan fan servir aigua per fer neteja, utilitzen els mínims productes químics possibles: "Netegem l'hotel amb aigua barrejada amb àcid hipoclorós, que no contamina i és ideal per a la desinfecció, i, a la bugaderia, rentem amb aigua tèbia i ozó", detalla Michael Gómez.