Barcelona

Clam de més de 200 personalitats per posar límits a la sobreexplotació turística de Barcelona

Entre els signants del manifest per al decreixement hi ha Kiko Amat, Natza Farré, Anna Pacheco, David Fernàndez i Clara Peya

ARA
2 min
Presentació del manifest a favor del decreixement turístic

BarcelonaLes mobilitzacions contra la massificació turística que ja s'han viscut els últims mesos a les Canàries i a Mallorca arribaran el dia 6 de juliol a Barcelona. Per a aquell dissabte hi ha convocada una manifestació a la capital catalana, però, aquest dimecres ja s'ha presentat un manifest on més de 200 personalitats aposten per reduir l'activitat turística i posar-hi "límits". Entre els signants del manifest hi ha noms com el de l'activista David Fernàndez, la periodista Natza Farré, els escriptors Kiko Amat i Anna Pacheco, les músiques Clara Peya i Maria Arnal o els acadèmics José Mansilla i Joan Buades.

Davant d'un estiu on Barcelona pot batre el seu rècord de visitants, els promotors del manifest han criticat la "turistització" de Barcelona. "Darrerament, sentim cants de sirena de l'ajuntament parlant de reduir i gestionar, però eludint el necessari decreixement", ha apuntat l'activista Daniel Pardo, portaveu de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona. Segons informa l'ACN, en la presentació celebrada a l’Espai Línia també s'ha fet una crida a participar en la manifestació unitària convocada per al 6 de juliol, que ja aplega el suport d'una vuitantena d'organitzacions socials i ecologistes.

Tant el manifest presentat aquest dimecres com la manifestació del juliol comparteixen la crítica a la "sobreexplotació de la ciutat", que, interpreten, genera tota una sèrie de perjudicis per a Barcelona. Entre els costos d'aquest model, hi situen la "dependència econòmica d’una indústria altament volàtil, l'expulsió del veïnat, la precarització laboral, l'afebliment del teixit comercial i la pèrdua d’espais comunitari, la petjada mediambiental i l'augment de les desigualtats i les injustícies socials i econòmiques".

A més, consideren que l'actual model turístic permet una "alta influència de grups empresarials en la governança de la ciutat i dèficit democràtic, augment de la despesa pública en serveis en benefici fel sector turístic, agreujament de les condicions ambientals i en la crisi climàtica, banalització i mercantilització del patrimoni de la ciutat, i empobriment de la cultura local".

Deixar de fer promoció turística

Per tot plegat, el manifest demana deixar de fer promoció turística amb diners públics i desmantellar el consorci Turisme de Barcelona, així com acabar amb les subvencions i les exempcions fiscals al sector. També reclamen frenar qualsevol ampliació del Port i l'aeroport, reduir els creuers i l'oferta d'allotjament turístic. A més, plantegen la necessitat de renunciar a esdeveniments com el Mobile i la Copa Amèrica i millorar les condicions laborals del sector.

Pel que fa a la fiscalitat, proposen incrementar la taxa turística fins al 12,5% del preu de la pernoctació i fer pagar 11 euros a les persones que arribin a Barcelona en creuer. A més, demanen nous impostos sobre el turisme destinats a compensar les despeses directes i indirectes que aquest sector genera, i a fomentar la diversificació econòmica dels entorns massificats.

stats