Immigració

L'arribada dels 200 migrants a Tossa: "No ens afecta el negoci i, a més, em sembla molt bé que vinguin"

El municipi manté l'afluència habitual de visitants en aquesta època de l'any i el gremi d'hotelers no tem cancel·lacions

Dos joves subsharians, a l'exterior de l'hotel de Tossa de Mar, on s'allotgen com a beneficiaris del sistema de protecció internacional.
3 min
5
Regala aquest article

Tossa de MarL'arribada de 200 migrants subsaharians demandants d'asil a Tossa de Mar ha causat molt de rebombori mediàtic. El detonant de la polèmica van ser les declaracions de l'alcalde del poble, que criticava que, a parer seu, l'acollida de refugiats durant la recta final de la temporada turística afectaria negativament l'arribada de visitants. De moment, a les portes del primer cap de setmana de setembre, ja amb els migrants instal·lats a l'hotel on s'allotjaran previsiblement durant quinze dies o un mes, el poble respira un clima de normalitat absoluta, amb centenars d'estrangers gaudint d'aquesta destinació idíl·lica de sol i platja.

Ja no és el pic de l'agost i el temps és rúfol, però, en les hores de clarianes, els carrers són plens, amb molta afluència de gent a les botigues, les terrasses i la platja. També al trenet, que té totes les places ocupades per pujar fins al castell de Tossa. Sobre el paper, des del gremi d'hotels i apartaments tampoc han notat cap canvi substancial. De fet, dubten que un client potencial, al conèixer la notícia de l'arribada de migrants, decideixi fer-se enrere i canviar de destí: "Tenim les reserves habituals d'aquesta època de l'any, els turistes ni en parlen ni ho pregunten, i les úniques cancel·lacions van ser dijous per la pluja", diu la recepcionista d'un hotel cèntric, a tocar d'on s'allotgen els migrants. Els restauradors tampoc temen que en els pròxims dies se'ls buidin les taules: "No ens afecta el negoci i, a més, em sembla molt bé que vinguin", diu la propietària d'un restaurant mariner típic del poble.

Els turistes estrangers desconeixen la notícia

Al carrer molts dels turistes que passegen no estan al cas de la situació, ja que el soroll de la notícia no ha transcendit fora de Catalunya: "No ho sabíem, als diaris o televisions que nosaltres seguim no ha sortit res", diu l'Oliver, que ve de França. A l'explicar-los els fets, les opinions dels estrangers defugen l'alarmisme: "No han provocat cap incident, així que no hi ha cap problema que vinguin", continua l'Anna, una jove turista italiana. Entre els visitants nacionals, tanmateix, la notícia sí que ha corregut; hi ha veus a favor i en contra, però, en general, tots coincideixen a rebaixar la repercussió de la crisi migratòria en el turisme: "Aquest estiu he estat a les Canàries. Allà la situació és molt més crítica, però les illes continuen plenes de turistes", afirma una turista del País Basc.

Mentrestant, els migrants, la majoria provinents de Mali, tiren endavant amb el seu dia a dia. Ocupen totes les places d'un hotel senzill però amb bon equipament, que tenia llits lliures i que, a pensió completa, costa aproximadament uns 60 euros per persona el dia. El ministeri d'Inclusió, que s'encarrega de la gestió de l'asil, però, al tractar-se de persones vulnerables i protegides pel dret internacional, no vol donar xifres exactes del cost de l'estada, per tal de no alimentar els debats xenòfobs que posen en dubte el sistema d'acollida. Els refugiats s'estan a dins l'hotel, a les habitacions, el bar, la terrassa i la piscina, que dona a l'interior. També surten, sols o en petits grups, a fer una volta pel poble o seure una estona a la platja. Al veure'ls passar, els estrangers ni s'immuten, mentre que els veïns de Tossa sí que els identifiquen ràpidament. La majoria mantenen el respecte, observant-los amb la mateixa naturalitat que qualsevol dels milers de turistes de nacionalitats diverses que passegen pel poble. Alguns, però, sense mossegar-se la llengua, donant per fet que no entenen el català, somriuen amb ironia i llancen comentaris despectius sobre la seva bona forma física, com si qüestionessin que fugen de la misèria.

stats