Societat26/09/2014

Turisme de la Generalitat reclama al sector privat que "expulsi" les empreses que comercialitzin apartaments il·legals

El Govern estudia la petició de l'Ajuntament de Barcelona perquè el 30% de la taxa turística "retorni" a la ciutadania, però en cap cas es faria extensiva aquesta excepció a la resta de Catalunya

Ara / Acn
i Ara / Acn

Barcelona / CalellaLa directora de Turisme ha fet aquest divendres una crida a la col·laboració pública i privada per defensar el model turístic de Barcelona i lamenta que sovint s'exigeix a l'Administració allò que no li correspon. En relació a l'afer dels apartaments turístics il·legals de la Barceloneta, Muro anima el propi sector a expulsar a aquells que no compleixen amb les normes.

"Tots hem de jugar a la mateixa lliga i no pots ser que algunes empreses compleixin i paguin impostos i d'altres estiguin actuant al marge", ha afirmat. Marian Muro assegura que per part de l'Administració la normativa "s'està aplicant" tot i reconèixer que fer aflorar l'economia submergida és una tasca d'una "complexitat increible".

Cargando
No hay anuncios

Des de Turisme de la Generalitat recorden que Catalunya té a dia d'avui 40.000 habitatges turístics regularitzats, el que suposa unes 200.000 places -el 40% del total-. "Durant vint anys s'ha donat l'esquena i no s'ha volgut regular perquè hi ha molts interessos. A Ciutat Vella ja hi havia 4.000 apartaments turístics el 2004, però no els coneixíem i ara els estem identificant".

Muro també ha comentat altres aspectes de l'actualitat del sector durant una jornada que s'ha celebrat a Calella per commemorar el Dia Mundial del Turisme. La directora general de Turisme accepta l'existència del consum col·laboratiu, sempre que l'oferta que es comercialitzi sigui legal i ha defensat que els productes 'low cost' no estan lligats necessàriament a l'incivisme.

Cargando
No hay anuncios

La taxa turística a Barcelona

Pel que fa a la petició de l'Ajuntament de Barcelona perquè el 30% de la taxa turística que per llei s'estableix que s'ha de destinar a promoció es pugui invertir directament a la ciutat, Marian Muro afirma que la proposta s'estudiarà -tal i com va avançar l'ARA a principis de setembre- però que en cap cas es faria extensiva aquesta excepció a la resta de municipis de Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Muro ha reconegut que el cas de Barcelona és diferent perquè arrel dels fets de la Barceloneta d'aquest estiu "estan passant moments de complexitat i volen intentar que es puguin cobrir altres aspectes com l'increment d'inspectors o del servei de neteja perquè el ciutadà pugui apreciar que hi ha un retorn de l'impost".

Segell de qualitat a nivell europeu

Cargando
No hay anuncios

Aquest dilluns el sector dels apartaments turístics va acordar crear un nou segell de qualitat a nivell europeu per augmentar la credibilitat de la indústria de lloguer d'apartaments turístics. És una de les principals mesures que es van prendre a la reunió organitzada per l'European Holiday Home Association (EHHA), la patronal del sector a nivell europeu, conjuntament amb FEVITUR, la Federació Espanyola d'Associacions d'Habitatges i Apartaments Turístics. En la trobada van participar també Marian Muro i Jordi Williams Carnes, director de Barcelona Turisme.

Associacions d'Alemanya, França, Dinamarca, Regne Unit i Espanya, així com les principals empreses comercialitzadores europees es van donar cita a Barcelona per analitzar la situació que viu el sector a tot el continent. La reunió va servir perquè totes mostressin el seu suport a APARTUR i a Federatur -l'associació d'apartaments turístics de Barcelona i la patronal catalana-, per la situació que viu la ciutat comtal. Per evitar més situacions d'aquest tipus, la EHHA anunciar que té previst l'elaboració d'un codi de conducta europeu i un segell de qualitat vàlid per a aquest tipus d'allotjaments. El nou segell de qualitat proporcionarà una garantia de l'empresa o propietari a usuaris i veïns i oferirà més transparència.