Societat03/03/2016

El turisme es dispara com un dels problemes més greus per als barcelonins

Els veïns de Ciutat Vella, l'Eixample i Gràcia són els més crítics amb la pressió que exerceixen els visitants als seus barris

Maria Ortega
i Maria Ortega

BarcelonaLa pressió turística no figurava en l'imaginari dels barcelonins com un problema fins fa deu anys, i quan va començar a fer-ho, el 2006, va ser d'una manera gairebé anecdòtica. Però el boom dels últims anys ha fet que cada cop més veïns situïn el turisme com el problema més greu que té la ciutat. Sobretot a les zones més congestionades: Ciutat Vella, l'Eixample i Gràcia. Així es desprèn de l'enquesta sobre els serveis municipals que el consistori fa de forma anual i que en la darrera edició, que s'ha presentat aquest dijous –es pot consultar en aquest enllaç–, mostra com el turisme és ja, segons els enquestats, el quart problema més greu que té Barcelona, però és el primer per als barris més pressionats. Si l'any passat el 3,8% dels enquestats responien que la pressió que exerceixen els visitants sobre el dia a dia dels veïns era el problema més urgent a encarar, ara ja ho fan el 6,4%. I, de fet, el turisme ha desbancat problemàtiques que havien ocupat llocs importants al podi com la situació econòmica, que havia arribat a ser la segona preocupació més destacada entre els barcelonins.

L'atur continua encapçalant la classificació. I ja fa quatre anys que l'encapçala. Ho fa, però, amb un percentatge menor. Ara és el principal problema per al 16% dels enquestats, mentre que l'any anterior ho era per al 22,5%. La inseguretat es manté com a segona problemàtica més repetida, tot i que, també, en un percentatge menor: passa del 9,7% al 8,2%.

Cargando
No hay anuncios

Si es baixa al detall dels barris, zones com el Gòtic, la Barceloneta, Sant Pere i Santa Caterina, la Dreta de l'Eixample i l'Antiga Esquerre de l'Eixample no dubten a situar la gestió del turisme com el principal repte que té la ciutat. La radiografia deixa detalls curiosos, com que els veïns de Sarrià, les Tres Torres i Vallvidrera responen "no ho sé" com a principal opció quan se'ls demana pel problema més greu de la ciutat. A la majoria de barris, els veïns situen l'atur com a principal problema, però a zones com Sant Gervasi assenyalen la circulació.

Cargando
No hay anuncios

Quan es pregunta per la situació al mateix barri, els veïns de zones com la Sagrada Família situen el turisme, també, al capdavant del podi, i, de fet, al districte de Ciutat Vella aquesta opció és la segona més habitual –per darrere de la inseguretat– i arriba a un percentatge rècord del 15,4%. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, que avui ha presentat aquestes dades, ha remarcat que la pressió turística "es tradueix en la percepció que hi ha un problema". L'Ajuntament ha marcat en aquest capítol reptes com el de centrifugar el turisme a barris perifèrics o blindar l'obertura de nous apartaments turístics. Altres prioritats del nou govern municipal, com ara combatre les desigualtats entre barris, en canvi, ocupen llocs anecdòtics a la llista de problemes denunciats pels barcelonins.

Més bona nota a la Guàrdia Urbana

Cargando
No hay anuncios

La primera enquesta de serveis municipals que ha avaluat la gestió de l'equip d'Ada Colau, però, ha permès al govern de Barcelona en Comú treure pit després de constatar que la valoració del gruix dels serveis municipals –des de l'enllumenat públic fins a la circulació– han millorat la seva valoració i que hi ha fins a 18 indicadors que obtenen ara la seva millor nota. És el cas, per exemple, de la feina del cos de la Guàrdia Urbana, que tanca el 2015 amb una nota mitjana de 6, quan habitualment s'havia mogut al voltant del 5,5. L'enquesta es va fer entre els mesos de setembre i novembre del 2015 –amb 6.000 entrevistes– i, per tant, quan ja havia esclatat el conflicte per la persecució del 'top manta'. El cos policial rep la seva millor puntuació des que es fa aquesta enquesta.

Quant a la gestió del mateix govern, la nota també és bona: els enquestats donen una puntuació mitjana de 6,3 al consistori, quan l'any anterior la nota era un 6. És, de fet, la nota més alta des de l'any 1999. I el grau de satisfacció de viure a la ciutat puja dues dècimes i se situa en un 7,8 sobre 10. I també millora la valoració que fa la ciutadania de la manera com el consistori inverteix els recursos: puja deu punts el nombre d'enquestats que consideren que es fa bé.

Cargando
No hay anuncios