Societat14/12/2011

Els diputats eviten criminalitzar el col·lectiu d''indignats' en les declaracions pel setge al Parlament

Tura diu que els violents van "prostituir" el moviment del 15-M. Ernest Maragall titlla i el bloqueig d'"inacceptable". López-Tena culpa el Govern per la "falta de protecció" als parlamentaris

Lura Díaz Roig / Acn
i Lura Díaz Roig / Acn

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha pres declaració avui al Palau de Justícia de Barcelona a vuit dels diputats que van ser assetjats pels indignats, el 15 de juny, quan intentaven entrar al Parlament. Les declaracions han transcorregut sota una gran expectació mediàtica -s'han acreditat més d'una cinquantena de periodistes- i fortes mesures de seguretat. Els mossos han blindat l'Audiència per evitar que els poc més de dos cents indignats concentrats al carrer –que han abandonat la protesta cap a les 14h– poguessin entrar.

L'ultim en declarar ha estat el portaveu de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Alfons López Tena, que ha explicat que aquell dia en cap moment es va sentir agredit ni intimidat. Tot i això, ha reconegut que li van tallar el pas uns manifestants, impedint-li així entrar al Parlament. Però d'això i dels incidents que hi va haver, Tena ha culpat "completament" al conseller d'Interior, Felip Puig, a qui ha acusat de "muntar una ratera" als diputats en obligar-los a intentar entrar al Parlament a peu i per una única porta on hi havia manifestants.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de Solidaritat, a més, ha denunciat que aquell dia no tenien "cap mena de protecció ni un dispositiu policial" que garantís que els diputats poguessin accedir a la cambra.

Ernest Maragall titlla el bloqueig d'inacceptable

Cargando
No hay anuncios

L'exconseller i diputat ha dit aquest dimecres que el bloqueig del Parlament va ser "inacceptable" i que l'actitud d'uns quants manifestants va perjudicar la imatge del moviment 15-M. Maragall considera que els fets concrets contra uns diputats s'han d'emmarcar en una qüestió més genèrica, com és veure la "utilitat" d'una protesta i veure com es compatibilitza amb el funcionament normal de la democràcia.

"Prostituir" el 15-M

Cargando
No hay anuncios

La primera en declarar ha estat l'ex consellera de Justícia Montserrat Tura, que ha entrat per la porta principal. A la sortida ha explicat que la millor manera de defensar el moviment del 15-M és "singularitzant i identificant" les persones que van ser violentes aquell dia i que van "prostituir" el moviment. "No tot el conjunt de la manifestació mantenia una actitud violenta, la majoria tenien una actitud respectuosa i fins i tot em van demanar perdó", ha dit. Tura ha explicat que ha declarat en català amb ajuda d'un traductor i que li han mostrat un vídeo on es veu la persona que li va fer les pintades pel darrera. "Això es l'únic que està gravat, però ningú diu res de les empentes i les escopinades".

Turull, defensa la "llibertat"

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda i en la mateixa línia, el convergent Jordi Turull, que ha fet de portaveu de tots els diputats de CiU, ha subratllat que no venen a criminalitzar a un moviment, sinó a defensar "la democràcia, la llibertat i la institució del Parlament". "No venim a títol personal, sinó a defensar el Parlament i a ajudar a que mai cap altre diputat es trobi en una situació similar", ha dit Turull, que també declarat en català. Al diputat, durant aquesta cita judicial, li han ensenyat un vídeo on ell i el diputat Josep Maria Llop, que és invident, eren agredits.

Tura, "de baix nivell"

Cargando
No hay anuncios

L'advocat del sindicat Manos Limpias, Miguel Bernard, que és acusació particular, ha explicat que els diputats han ratificat que es van trobar "coaccionats, amenaçats i que van tenir por". Per això, ha criticat la declaració de Tura, que l'ha qualificat com a "de baix nivell" perquè, segons ell, no ha tingut la "valentia per dir el que veritablement va passar".

També ha acusat als diputats de ICV de ser "deslleials als seus propis companys, cosa que els converteix en còmplices". Sobre els fets del dia 15 de juny, ha dit que "van causar un enorme estat d'alarma social" i que la fi no justifica els mitjans.

Cargando
No hay anuncios

Cap al migdia, la trentena d'indignats que quedaven a les portes de l'Audiència, han decidit marxar. Set diputats -entre ells, Montserrat Tura (PSC) i els convergents Josep Maria Llop, Gerard Maria Figueres, Ana Isabel Marcos i Jordi Turull- van presentar denuncia contra aquests fets.