Pandèmia

Tercer aval judicial al toc de queda per frenar la saturació hospitalària

Argimon insisteix que faran falta setmanes per millorar la situació als hospitals però descarta el col·lapse pronosticat pels jutges

BarcelonaTercera pròrroga judicial del toc de queda per frenar el risc de col·lapse dels hospitals a causa de la pressió per la cinquena onada de la pandèmia. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha validat una setmana més –fins al 6 d'agost– el confinament nocturn entre la 1 h i les 6 h de la matinada en 163 municipis –finalment la proposta del Govern ampliava la restricció també al municipi de Platja d'Aro–. Els magistrats també avalen limitar les reunions a un màxim de 10 persones. A l'hora d'autoritzar les mesures, el tribunal subratlla que el nombre de contagis està baixant, però adverteix que aquest descens encara no ha arribat als hospitals i pronostica que, si es manté l'increment d'ingressos, la setmana vinent poden començar a faltar llits per atendre els pacients covid. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha admès que els ingressos aniran pujant però ha descartat que s'arribi a aquest extrem.

Com que cada vegada són més les resolucions judicials que avaluen les restriccions per frenar la pandèmia i alguns tribunals –com el TSJ de les Canàries– han rebutjat el toc de queda, el TSJC es mulla de ple en el debat i assegura que la legislació sanitària "autoritza la limitació de la llibertat de circulació", sempre que la mesura sigui proporcional i existeixin motius d'"urgència", com els que els magistrats veuen a Catalunya donada la incidència del virus en les últimes setmanes. De fet, el tribunal considera que es tracta d'una restricció "indispensable" per garantir la salut del conjunt de la població a hores d'ara.

Cargando
No hay anuncios

És la primera vegada que els jutges adverteixen de la possibilitat d'un "dèficit" de llits als hospitals públics. Per fer la projecció, el tribunal es basa en un model de la Universitat de Barcelona que dibuixa un escenari en què la setmana vinent el nombre de pacients crítics arribarà a 600 –de fet, Argimon va advertir al Parlament que serien 700– i a planta hi haurà uns 3.100 llits ocupats per pacients covid. "Per tant, d'aquí una setmana el dèficit de llits convencionals superarà entre 1.500 i 2.000 els disponibles del CatSalut i en 182 els de crítics", conclou el tribunal.

Segons els informes que l'Agència de Salut Pública ha enviat al tribunal, a data de diumenge passat dels 12.380 llits convencionals que tenen els hospitals públics, 11.438 estaven ocupats, un 20% dels quals per pacients covid. La situació que es dibuixa a les UCI és pitjor: segons l'informe, el sistema del CatSalut disposa de 799 llits per a pacients crítics, però el 25 de juliol hi havien 891 pacients a les UCI, un 57% dels quals, per covid. El tribunal destaca l'increment exponencial d'ingressos en les dues últimes setmanes: els hospitalitzats a planta s'han doblat i a les UCI el creixement de malalts covid és del 82%.

Cargando
No hay anuncios

"Necessitarem setmanes per millorar", ha reconegut Argimon a l'hora de valorar la resolució judicial. El conseller de Salut ha explicat que el descens del nombre de contagis encara trigarà uns dies a fer-se notar als hospitals, sobretot a les UCI. La previsió del departament, però, és que els ingressos de pacients covid a planta comencin a "estabilitzar-se" aquest cap de setmana i que després es pugui revertir la tendència perquè cada vegada hi hagi més altes que no pas entrades de nous malalts. Tot i així, ha reconegut que en el cas dels llits crítics aquesta situació trigarà més temps a arribar.

Aquests son els municipis amb toc de queda a partir de dissabte
Cargando
No hay anuncios

Els jutges assenyalen que un dels problemes és que el creixement del nombre d'ingressos va acompanyat també d'un augment del personal sanitari que ha d'agafar la baixa perquè també es contagien. Segons les dades de l'Agència de Salut Pública, dilluns passat 1.534 professionals tenien la baixa per covid, una xifra que duplica el nombre de professionals positius respecte les dades de principis de juliol.

El tribunal també destaca l'increment de la mortalitat pel virus, que és d'un 85% si es comparen les dades de la segona setmana de juliol amb els registres de la setmana passada. A més tot i subratllar el descens de casos en les persones menors de 29 anys, els magistrats adverteixen que aquestes persones han començat a contagiar les més grans. D'aquesta manera l'"explosió de casos" de fa unes setmanes en la població jove ha acabat provocant un "increment" de positius en els ciutadans de més de 70 anys, que els jutges consideren "preocupant", tenint en compte "el major risc de complicacions de la malaltia en aquestes edats", que també pot derivar en una augment de la "pressió" hospitalària.

Cargando
No hay anuncios

El certificat covid, per més endavant

Malgrat que la corba de contagis cada dia va baixant respecte al pic de la cinquena onada, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha insistit en la necessitat de mantenir les restriccions. De fet, el Govern n'ha tirat endavant una de nova aquest dijous i ha limitat la capacitat màxima de públic als grans esdeveniments esportius i culturals a un màxim de 3.000 espectadors, independentment de l'aforament del recinte en què es facin. Això afecta la celebració del Trofeu Joan Gamper del Barça, però també l'inici de totes les competicions esportives previstes per a aquest agost, inclosa la lliga de futbol professional. Tot i això, el Govern continua descartant per ara altres mesures, entre les quals l'aplicació del Certificat Digital Covid com una eina per regular els aforaments. Argimon ha reconegut que aquesta aplicació del passaport covid pot ser "molt útil" però ha tornat a rebutjar la seva implantació a Catalunya fins que no s'assoleixin nivells de vacunació més alts, perquè podria esdevenir "discriminatori".

Cargando
No hay anuncios

La mateixa opinió va expressar ahir la ministra de Sanitat, Carolina Darias, que va posar en dubte “l’empara” legal que pot tenir. “Els usos que estan regulats són els que permet Europa”, va dir la ministra, que va insistir que la mateixa Unió Europea només preveu l’ús del Certificat Covid per als viatges. Segons Darias, per aplicar el passaport covid a altres usos caldria “adaptar” la regulació per donar-li validesa “jurídica”. De fet, el TSJ de les Canaries ha tombat l'ús d'aquest certificat per regular l'entrada a bars i restaurants.

França té previst implantar el certificat com a mecanisme per regular els aforaments a restaurants, bars i als trens a partir del 9 d'agost, i altres països, com Itàlia o Portugal, estan tirant endavant regulacions semblants. Argimon ha insistit que a Catalunya no hi ha tant de rebuig a la vacuna com en altres territoris –com ara a França–. El conseller, però, ha volgut fer una crida a la població perquè continuï demanant cita, després d'un cert estancament en la demanda aquests últims dies. El titular de Salut ha descartat que sigui atribuïble a un descens de l'interès de la ciutadania per vacunar-se i ho ha atribuït al fet que sovint hi ha usuaris que desisteixen de demanar hora perquè no troben cita o n'obtenen una lluny de casa. Argimon ha subratllat que continuen arribant vacunes i que cada dia en queden de disponibles.