Aval judicial a la resta de restriccions: les reunions de més de sis persones continuen vetades

El TSJC deixa clar que és una decisió d'urgència i obre la porta a reconsiderar-la més endavant

Treballadors desmuntant una terrassa a la platja de la Barceloneta
Montse Riart
16/10/2020
2 min

BarcelonaLes reunions de més de sis persones continuen prohibides a Catalunya, els espais de culte hauran de limitar l'aforament i a les universitats no es poden fer classes presencials. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha avalat les restriccions imposades per la Generalitat per l'emergència del coronavirus i que limiten l'exercici de drets fonamentals. El Govern va tirar aquest dijous pel dret aprovant la resta de limitacions i aquest divendres bars i restaurants només han pogut aixecar la persiana per atendre comandes per emportar i els comerços ho han fet al 30% de la seva capacitat.

Ara bé, la resolució deixa clar que es tracta d'una decisió presa des de la urgència del moment, que l'aval es limita a les restriccions que afecten drets fonamentals i que no implica que, amb una anàlisi més a fons de les mesures i els arguments dels recursos que es puguin presentar, es canviï d'opinió. Això obre la porta que algunes de les apel·lacions que es puguin presentar contra les mesures tinguin opcions de prosperar.

Tot i així, en el seu escrit, el Tribunal deixa clar que la "colossal i extraordinària rellevància" de l'emergència provocada per l'impacte del coronavirus obliga a actuar amb celeritat. En aquest sentit, té en compte les dades de la Generalitat, que en l'últim informe remès al Tribunal, subratlla que la majoria de brots s'estan produint entre gent jove –especialment d'edat universitària– i en el context de trobades familiars.

El departament de Salut també recorda que la recomanació a nivell internacional és limitar la interacció a partir dels 50 positius per cada 100.000 habitants, mentre que en les últimes dues setmanes al conjunt de Catalunya s'han registrat, de mitjana, 268 casos per cada 100.000 habitants. A més, s'hi afegeix que el risc de contagi cada cop és més gran, perquè cada positiu pot contagiar –de mitjana– 1,3 persones i el sistema a poc a poc es va congestionant. De fet, en cinc de les vuit regions sanitàries, diu Salut, hi ha un 30% de llits de pacients crítics ocupats.

Debat sobre la "bombolla de convivència"

Basant-se en aquestes dades, el Tribunal considera que és proporcionat restringir el dret de reunió, l'aforament dels actes religiosos i la presencialitat a les universitats, que, puntualitza, "no s'entén com una restricció transcendent, sinó una modulació de la manera de fer docència". Ara bé, en el cas de la prohibició de trobades de més de sis persones, els magistrats avisen a la Generalitat que sota l'excusa de garantir les "bombolles de convivència" no pot anular el dret de reunió en general.

En canvi, una de les magistrades ha emès un vot particular per diferenciar-se de l'argumentació de la resta de jutges precisament en aquest punt. Aquesta jutge argumenta en el seu escrit que tal com està redactada la resolució de la Generalitat "no incideix en una limitació del dret de reunió que pugui ser susceptible de prohibició per vulneració de drets fonamentals".

En el seu vot particular, la jutge recorda que la sala del TSJC que ha avaluat la nova proposta del Govern ja va autoritzar abans limitar les reunions a un màxim de sis persones i recorda que tot i el dret de reunió, cal minimitzar el risc de contagi. "Tenim el dret de reunir-nos per aportar tot el que som i tenim com a persones, però no per aportar el virus", subratlla.

stats