El TSJC permet reobrir els cinemes, els gimnasos i els espais esportius però no l'oci nocturn

L'alt tribunal ha estudiat els recursos que havien presentat els gremis afectats per les mesures per frenar el covid-19

El cinema Truffaut de Girona quan va reobrir després de l'estat d'alarma
Xavi Serra / àlex Gozalbo / Pau Esparch
29/07/2020
3 min

BarcelonaLa sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat la reobertura dels cinemes, els gimnasos i els espais esportius. L'alt tribunal ha estudiat els recursos que havien presentat alguns gremis afectats per les restriccions de la Generalitat per frenar el covid-19. Van recórrer la resolució que decretava el seu tancament i que només els deixava obrir si el Procicat –un òrgan del Govern– els autoritzava, cosa que no havia passat en els seus àmbits. Ara el TSJC ha permès la reobertura dels espais esmentats sempre que compleixin les mesures de seguretat i els plans de desconfinament que el mateix Procicat va impulsar per a cada sector quan es va acabar l'estat d'alarma. D'aquesta manera, deixa sense efecte una part de les prohibicions que s'aplicaven des de feia una setmana i mitja a Barcelona i tretze municipis més de l'àrea metropolitana, a Figueres i Vilafant i en uns quants municipis del Segrià i la Noguera. En canvi, l'alt tribunal ha rebutjat que puguin reobrir els locals d'oci nocturn.

Un dels recursos que el TSJC ha acceptat és el del Gremi d'Empresaris de Cinemes de Catalunya. L'alt tribunal ha donat la raó a la sol·licitud dels exhibidors, que podran reobrir amb les mesures de seguretat previstes per a la nova normalitat: ús de mascaretes obligatori, fluxos d'entrada i sortida regulats per evitar aglomeracions, dispensadors de gel hidroalcohòlic per als espectadors, entrades i programes de mà virtuals i, si es permet consumir aliments al cinema, una distància d'almenys un metre i mig entre espectadors. Si no es permet el consum d'aliments, l'aforament de la sala pot arribar al 100%. El tancament dels cinemes havia generat un gran malestar al sector, que criticava que s'hagués aplicat en un àmbit, el de l'exhibició cinematogràfica, en què no s'havia detectat cap brot de covid-19. Des del Gremi d'Empresaris de Cinema s'havia alertat que el tancament de les sales podia provocar que no hi hagués "estrenes a Espanya fins a l'octubre", a més de jugar-s'hi el futur.

El TSJC també ha acordat acceptar la petició sol·licitada per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), Indescat, Gestiona, l'Adecaf, la Federació Catalana de Natació i l'Associació de Clubs de Natació contra el tancament de les instal·lacions esportives. La sala ha estimat el recurs condicionant l'obertura dels espais al compliment de les mesures dels plans de desconfinament del Procicat. Tot i la decisió judicial, el sector esportiu ha mantingut la mobilització que havia convocat a Barcelona. La reivindicació ha portat l'activitat física i esportiva dels centres esportius al carrer Balmes, entre Consell de Cent i Gran Via de les Corts Catalanes, on s'organitzaran activitats esportives respectant les mesures de seguretat.

Gerard Esteva llegint el manifest

Les entitats demandants han celebrat la decisió del TSJC, però continuen demanant una taula de diàleg efectiva del sector amb el govern per treballar conjuntament per la gestió de la crisi i evitar que tornin a succeir fets similars. "Ens hem unit per actuar amb responsabilitat davant d’aquesta injustícia, i ara ho seguirem fent. Per això anunciem que seguirem endavant la demanda de recurs contenciós administratiu i que seguirem vetllant conjuntament pel sector amb futures accions o mobilitzacions. Reobrim les nostres instal·lacions i reprenem l’activitat esportiva. El sector ha quedat molt malmès. Després dels mesos de tancament pel confinament, les pèrdues econòmiques i laborals han estat irrecuperables", diu el manifest que s'ha llegit durant l'acte.

Així mateix, l'alt tribunal ha donat la raó als gimnasos, com havien demanat des de l'empresa DiR, que poden reobrir com els altres equipaments esportius si es compleixen les condicions.

Sense "urgència especial"

Però el TSJC ha tombat els recursos de la Federació Catalana de Locals d'Oci Nocturn (Fecalon) i de la Federació Catalana d'Associacions d'Activitats Recreatives Musicals (Fecasarm), que també havien recorregut les restriccions de la Generalitat que prohibeixen que puguin obrir. En aquest cas, una resolució del Govern ha obligat a tancar des de dissabte les discoteques i les sales tant de festes com de ball a Catalunya pel covid-19. L'alt tribunal ha rebutjat les mesures cautelars que havien presentat els representants de l'oci nocturn per reobrir perquè no hi ha vist una "especial urgència". Malgrat tot, ha demanat al Govern que presenti al·legacions contra la sol·licitud de la patronal abans d'aquest divendres al matí.

El TSJC també ha descartat, per falta de legitimació, la petició de l'Associació Dolça Revolució de les Plantes Medicinals de l'agricultor i curandero Josep Pàmies, que havia recorregut la resolució de la Generalitat que feia obligatori l'ús de mascaretes a Catalunya. L'alt tribunal, a més, ha imposat a l'entitat de Pàmies el pagament de les costes del procés judicial, que suposen 3.000 euros.

stats