El TSJC només avala el toc de queda en 19 municipis i Barcelona en queda fora
El Govern pretenia que el confinament nocturn s'apliqués en 148 poblacions
Barcelona/Prada de ConflentEl Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) només ha avalat el manteniment del toc de queda per a 19 dels 148 municipis on el Govern el volia aplicar i el més gran, Barcelona, ha quedat fora de la restricció per frenar l'avenç del covid-19. Així doncs, el confinament entre la una i les sis de la matinada només queda autoritzat a les poblacions d'Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Balaguer, Banyoles, Calafell, Celrà, Cervelló, Gelida, Manlleu, Martorell, Montblanc, Móra d'Ebre, Palafolls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Torroella de Montgrí, segons ha comunicat el tribunal. El TSJC sí que ha autoritzat la limitació, a tot Catalunya, de 10 persones com a màxim en reunions familiars i socials i del 70% de l'aforament en actes religiosos i cerimònies civils.
La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha explicat a la Universitat Catalana d'Estiu de Prada de Conflent que el Govern encara està analitzant la sentència del TSJC i que a les 6 de la tarda el Govern es reunirà amb diferents ajuntaments i entitats per decidir quina via escullen per reforçar les restriccions vigents. Ha dit que hi ha dues opcions: recórrer la sentència del Tribunal Superior de Justícia o tornar a presentar unes mesures més concretes i amb el llistó més baix. També ha defensat que el toc de queda ha funcionat i ha fet baixar el nombre de nous casos de covid, i que els jutges "no haurien de fer d'epidemiòlegs". D'altra banda, ha anunciat que el Govern reforçarà el nombre d'agents de la Policia Local i dels Mossos d'Esquadra per evitar que hi hagi trobades de grups nombrosos al carrer i botellons.
El Govern ha fet un comunicat on "lamenta" la decisió del tribunal pel que fa al confinament nocturn. "L’actual situació general de la pandèmia, l’augment de la mobilitat associada al període estival o la incidència de la variant delta justificaven l’adopció, temporal i acotada, d’aquesta mesura", afegeix. De fet, el Govern qualifica de "limitació d'instruments de contenció" la decisió del TSJC i fa una "crida a la responsabilitat i el sentit comú". Quan el Govern va aprovar l'última resolució pel toc de queda, dimecres de la setmana passada, va determinar que seria vigent fins a les 12 d'aquesta nit, o sigui que avui ja no s'aplicarà el toc de queda als municipis que ha descartat el TSJC.
La Fiscalia ja s'havia pronunciat a favor de mantenir només el toc de queda als municipis amb una incidència acumulada a 7 dies (IA7) de 400 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants, mentre que el Govern volia que s'apliqués a tots els de més de 5.000 habitants que superaven una IA7 de 125 i als que quedaven envoltats per poblacions que la superaven. El TSJC recorda, però, que l'anterior resolució aprovada marcava una IA7 de 250, per al toc de queda. "No competeix a aquest tribunal establir que un criteri tècnic és més adequat que l'altre", diu la interlocutòria, però assegura que sí que té el deure de fer que la mesura sigui "idònia" i "proporcionada" per lluitar contra la pandèmia. Afegeix que la resolució del Govern no explica per què aquest criteri –l'enduriment del llindar a la IA7 de 125–, que no s'havia aplicat abans per "raons tècniques", ara és convenient "sobrevingudament".
El tribunal també recorda que, segons l'informe justificatiu de l'Agència de Salut Pública, "els indicadors estan baixant i, per tant, les mesures adoptades fins ara s'han mostrat efectives", malgrat que el document al·legava que les últimes mesures "no han donat encara prou temps per observar un impacte sostingut i elevat en l'evolució decreixent de la corba epidèmica", especialment "en els indicadors d'ocupació de llits convencionals i llits crítics" dels hospitals de Catalunya. La interlocutòria assegura que no discuteix la gravetat de la pandèmia, però que el Govern havia "d'explicar la raó per la qual el criteri tècnic anteriorment considerat" ha esdevingut ara "poc encertat".
El TSJC argumenta que dividir per la meitat el llindar de 250 "en principi és un criteri idoni a la finalitat sanitària" però que el Govern no justifica que sigui una mesura "proporcionada", ni que no n'hi hagi cap altra "igualment idònia i menys intrusiva". Per això acaba ratificant prorrogar la mesura només per al llindar que s'aplicava fins ara, el dels municipis de més de 5.000 habitants amb una IA7 de 250 o més. Com que la incidència de la pandèmia ha davallat considerablement en l'última setmana, això redueix molt el nombre de municipis que quedaran afectats pel toc de queda. Pel que fa a confinar de nit també els municipis que quedaven envoltats, el TSJC diu que la mesura "manca, de manera més que evident, de la necessària justificació", i també la descarta. De fet, diu que es justificava més en raons de seguretat que no sanitàries, que són les úniques que la podrien sostenir. Pel que fa a les limitacions d'assistents en reunions familiars i socials i actes civils i religiosos, el TSJC les veu com a mesures "degudament justificades".
Resignació a Barcelona i la Costa Brava
El responsable de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha reconegut que era "difícil" que el TSJC acceptés mantenir el toc de queda a la capital catalana (que actualment té una incidència acumulada a set dies de 130 casos per cada 100.000 habitants), i ha anunciat que avui mateix ja han ordenat "ajustar el dispositiu policial" per destinar més agents als barris on hi ha més activitat nocturna, com Ciutat Vella, Gràcia (on s'està celebrant la festa major), Sants (que començarà la seva festa dimarts) i la zona de platges. Batlle, que ha comparegut acompanyat de Pedro Velázquez, cap de la Guàrdia Urbana, ha explicat que ja ha parlat amb els Mossos d'Esquadra per coordinar el nou dispositiu. Ha reconegut que no hi haurà cap increment de la plantilla, però ha dit que es modificaran els horaris per tenir més agents entre les tres i les sis del matí. El responsable de Seguretat també ha demanat "civisme i solidaritat" als veïns de la ciutat.
De fet, mentre el TSJC no considera adequat aplicar el confinament nocturn a Barcelona, continuen les aglomeracions sense mascareta i les vulneracions del toc de queda a les Festes de Gràcia de Barcelona, tal com va explicar l'ARA. Però mentre ni els Mossos d'Esquadra ni la Guàrdia Urbana van veure els incidents de diumenge, aquesta nit passada han desallotjat unes 1.300 persones, segons l'agència Efe. Cap a les dues de la matinada, tot i el confinament nocturn, molta gent continuava de festa al barri barceloní, sobretot a la plaça John Lennon, i els cossos policials hi han actuat per desallotjar-la i per fer anar a casa els ciutadans que continuaven en altres racons del barri. A la plaça han denunciat dues persones per desobediència i per vulnerar les restriccions per frenar el coronavirus.
Als municipis de la Costa Brava, on els alcaldes havien reclamat figurar a la llista del confinament nocturn, l'anunci del TSJC ha estat una sorpresa desagradable. L'alcalde de Blanes (Selva), Àngel Canosa, ha afirmat que han quedat "sobtats" en llegir la resolució del tribunal, perquè esperaven que la decisió "no estigués tan allunyada de la situació sanitària". Per la seva banda, des de Roses (Alt Empordà) creu que el toc de queda està "més que justificat" en la lluita contra la pandèmia però ha afegit que aquesta mesura "no es pot normalitzar" ni que es limiti a veure-la com una eina contra els botellots. A Palafrugell (Baix Empordà), la decisió ha arribat amb resignació i asseguren que mantindran l'operatiu que tenien activat des d'aquest agost, segons l'ACN.
En aquest mateix sentit la cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l'Hospital General Vall d'Hebron, Magda Campins, ha reconegut aquest matí a Catalunya Ràdio que els botellons i les aglomeracions de Gràcia i la Costa Brava l'angoixen. "Vivim com en una realitat paral·lela, al carrer hi ha una sensació de normalitat, com si no estiguéssim en pandèmia", ha dit, i ha afirmat que hi ha molta gent que "sembla" que no recorda "els moments tan durs que vam viure en la primera onada", mentre que la realitat als hospitals és que hi ha "un nombre de pacients ingressats important, sobretot a les UCI". També ha recordat que el 40% de les unitats de cures intensives encara estan ocupades per pacients amb covid.