SOCIETAT

Troben restes d'un elefant de 100.000 anys d'antiguitat al Garraf

És la primera vegada que es troben restes completes d'elefants al massís del Garraf

Imatge de l'esquelet d'elefant que investigadors de la UB han trobat a la cova del Rinoceront de Castelldefels / ACN
Acn
06/08/2012
1 min

BarcelonaLes excavacions arqueològiques a la cova del Rinoceront de Castelldefels han descobert l'esquelet d'un elefant jove, de menys de 7 anys, que podrien tenir uns 100.000 anys d'antiguitat.

Són les primeres restes d'elefant que es troben al massís del Garraf i, a més, són excepcionals perquè les restes completes d'elefants en coves són escasses a Catalunya. De moment, s'han documentat les dues extremitats posteriors senceres, la pelvis i la columna vertebral, tot i que només s'ha excavat una part de la superfície on es troba l'elefant.

Els investigadors, de la Universitat de Barcelona, confien que la resta de l'individu estarà complet però no es podrà localitzar fins a la propera campanya.

La cova del Rinoceront és un jaciment paleolític que comprèn des dels 200.000 fins als 80.000 anys aC, i és únic a Catalunya. Al jaciment hi ha una gran quantitat de restes de fauna en un excel·lent estat de preservació, tot i que l'extracció massiva de pedra calcària ha desfigurat el relleu original i ha destruït la major part de la cova del Rinoceront, així com l'entrada originària. Les restes que s'han anat recuperant fan pensar que la cova era un cau de carnívors, els quals van utilitzar la cavitat com a refugi on portaven les preses.

Les investigacions a la cova del Rinoceront estan conduïdes per Joan Daura i Montse Sanz, membres del Grup de Recerca del Quaternari-SERP de la UB, que dirigeix el catedràtic de Prehistòria Josep M. Fullola. El finançament prové majoritàriament de l'Ajuntament de Castelldefels i el Servei d'Arqueologia i Paleontologia de la Generalitat de Catalunya.

stats