Fauna

Troben els primers taurons intoxicats amb cocaïna del clavegueram del Brasil

Els esquals s'haurien contaminat per la "sobreexposició" a grans quantitats d'aquesta droga provinent de Rio de Janeiro

ARA
2 min
El solraig (Isurus oxyrinchus), un tauró ràpid d’aigües obertes que recorda el tauró blanc, està protegit al Mediterrani.

BarcelonaUn equip de científics brasilers ha detectat, per primer cop en tot el món, taurons intoxicats amb cocaïna. La troballa l'ha fet pública aquest dimarts la Fundación Oswaldo Cruz (Fiocruz), una organització vinculada amb el ministeri de Salut del Brasil, i s'ha publicat a la revista Science of The Total Environment.

Després que estudis científics anteriors mostressin la presència de cocaïna a l'aigua del mar d'algunes zones i també la intoxicació d'espècies més petites com els musclos, ara els investigadors brasilers han detectat restes d'aquesta droga en tretze exemplars de Rhizoprionodon lalandii, uns petits taurons d'uns 70 centímetres que habiten les aigües tropicals de l'oceà Atlàntic. Les mostres que demostren aquesta intoxicació es van recollir entre el 2021 i el 2023 a l'oest de Rio de Janeiro en el marc d'un projecte per analitzar els canvis en la vida marina de la zona.

L'equip de científics va analitzar el teixit muscular i el fetge de tretze taurons (tres mascles i una desena de femelles). En tots els esquals van detectar restes de cocaïna i en una dotzena d'animals també hi van trobar benzoilecgonina, la substància que genera el cos en metabolitzar la cocaïna.

Droga al clavegueram

La hipòtesi dels autors de la investigació és que els taurons s'haurien intoxicat a causa de la "sobreexposició" a la "gran quantitat" de cocaïna que arriba al mar a través del clavegueram de Rio de Janeiro. L'estudi conclou que els taurons "s'estarien intoxicant de diverses maneres", ja sigui directament amb la cocaïna de l'aigua de la regió com alimentant-se d'altres animals contaminats.

De fet, l'últim informe mundial de l'ONU contra la Droga i el Delicte situa el Brasil com un dels consumidors globals de cocaïna més grans del món. A més, el país també és una de les principals rutes de sortida, a través dels seus ports, de la droga que es produeix en altres indrets de Colòmbia, Perú i Bolívia.

stats