Ciència

Troben un crani gegant de pliosaure, el "T-rex del mar", al Regne Unit

El cap de dos metres de llarg és un dels fossils més complets que s'han trobat mai d'aquesta espècie

Dotze metres de llarg, quatre grans aletes i un crani amb 130 dents que mesura més que la majoria dels humans. Aquestes són les característiques del pliosaurus, el depredador més gran que va ocupar els oceans de la terra durant el juràssic i el cretaci. Ara, aquesta espècie considerada el Tyrannosaurus rex del mar, podrà ser estudiada amb més profunditat gràcies a la troballa que recentment s'ha fet al Regne Unit: un crani de dos metres amb tots i cada un dels ossos que el formaven fa més de 150 milions d'anys.

Cargando
No hay anuncios

El descobriment l'ha anunciat el canal britànic BBC fent pública la imatge del crani que s'ha trobat a la a costa juràssica de Dorset, al sud d'Anglaterra. L'autor de la troballa ha estat el paleontòleg britànic, Steve Etches, que ha assegurat que "no hi ha cap espècimen al món que el pugui igualar", ja que és l'únic que estaria complet. En declaracions a la BBC, el científic ha explicat que l'exemplar trobat té la mandíbula inferior i el crani superior entrellaçats, de la mateixa manera que ho estaven quan l'animal era viu, un fet molt insòlit, ja que a "tot el món gairebé no s'han trobat mostres amb aquest nivell de detall".

El pliosaurus, també conegut com a "Depredador X", era un dinosaure que va habitar els mars europeus però també les aigües d'Austràlia, Àsia i Amèrica del Nord. Amb una mandíbula que tenia una força de 33.000 newtons –el doble que la d'un gran cocodril– s'alimentava d'altres dinosaures com els plesiosaures, grans dofins i calamars gegants gràcies també a la forma triangular de més d'un centenar de dents que li permetien perforar la carn i desclavar els ullals ràpidament per poder fer diversos atacs consecutius.

Cargando
No hay anuncios

Trobat per casualitat

La troballa del crani d'aquest immens depredador marí va ser el resultat d'una casualitat. Mentre passejava per una platja de la badia de Kimmeridge, un amic d'Etches es va trobar el morro del dinosaure entre les roques. Com que feia més de mig metre i pesava molt, l'home va avisar al paleontòleg perquè l'ajudés a transportar-lo sense fer-lo malbé. Un cop van guardar el fòssil en un lloc segur, Etches va començar una recerca amb drons per trobar la resta del crani fins que van arribar a la conclusió que el més probable era que es trobés en una zona sota un gran penya-segat a la qual només es podia accedir fent ràpel amb material d'escalada. Després de mesos de feina penjats d'una corda a quinze metres d'alçada, l'equip d'Etches va aconseguir extreure el fòssil en un gran estat de conservació.

Cargando
No hay anuncios

La calavera de l'animal descoberta pel paleontòleg britànic serà presentada oficialment el dia d'Any Nou en un programa especial de la BBC Onepresentat pel científic David Attenborough, conegut per haver produït grans documentals sobre la naturalesa com la sèrie Life.