Arqueologia

La troballa d'unes eines de pedra fa replantejar la cronologia de la humanitat

Les destrals de mà s'han descobert a l'Aràbia Saudita, on es creu que els nostres antecessors van emigrar fa 120.000 anys

Eines desenterrades a l'Aràbia Saudita
Redacció
29/01/2011
1 min

BarcelonaUn estudi revela que els humans van marxar del continent africà 65.000 anys abans del què es creia, a partir de la troballa de destrals de mà a l'Aràbia Saudita, segons ha informat Reuters.

Les troballes arqueològiques fins ara evidenciaven que l'èxode cap a les costes mediterrànies i d'Aràbia havia tingut lloc fa 80.000 o 60.000 anys, però la col·lecció d'eines de pedra amb formes tallants data tenen prop de 125.000 anys. L'estudi publicat a Science destaca que els seus fabricants eren "humans moderns que podrien haver creuat Àfrica com a part de la migració per estendre's cap a Europa, Àsia i Austràlia".

Els canvis en el clima també van afavorir la migració cap a un nou territori, recull The Guardian: les pluges van arribar a Aràbia al final de l'edat de gel i van convertir "els àrids territoris de l'interior en un paisatge de sabana, amb rius i llacs", ha explicat Adrian Parker, investigador de l'Oxford Brooks University.

El descobriment ha obert el debat entre els arqueòlegs i alguns apunten que es necessiten més evidècies per validar l'estudi. Paul Mellars, arqueòleg de la Universitat de Cambridge, ha assenyalat que "no hi ha cap evidència que els homes moderns fessin aquestes eines ni que provinguessin d'Àfrica". Per a Chris Stringer, paleontòleg del Museu d'Història Natural de Londres, "malgrat la falta d'evidències de l'origen dels fòssils, aquesta troballa arqueològica prova que els homes moderns podrien haver emigrat d'Àfrica a través d'Aràbia fa prop de 120.000".

stats