Irídia planteja la responsabilitat dels Mossos en el cas d'un noi que va perdre l'ull en les protestes postsentència

53 ferits per projectils policials i 28 denúncies: el balanç final de les actuacions policials

Montse Riart
06/05/2020
3 min

Barcelona14 d'octubre de 2019, aparcament de l'aeroport del Prat: un jove perd la visió d'un ull per l'impacte d'un projectil policial en la primera de les jornades de protestes després de la sentència del Procés per part del Tribunal Suprem. L'informe mèdic conclou que les lesions són compatibles amb l'impacte d'un projectil policial. El problema és que a la zona hi havia Mossos d'Esquadra disparant projectils de precisió foam i Policia Nacional llançant pilotes de goma, i a hores d'ara encara no s'ha pogut determinar quin dels dos tipus de projectil va ferir el jove. Sigui com sigui, l'entitat de defensa de drets humans Irídia, que exerceix l'acusació popular del cas, qüestiona la responsabilitat dels Mossos en les lesions. "Les actuacions de la Policia Nacional aquell dia també estaven sota la coordinació de Mossos d’Esquadra, hi hauria d’haver una responsabilitat d'aquest cos", ha subratllat l'advocada de l'entitat, Anaïs Franquesa.

Irídia ha pogut reconstruir amb diferents vídeos -tots ells incorporats a la causa, que porta el jutjat d'instrucció 5 del Prat de Llobregat- el moment i el punt de l'impacte, que es va produir mentre hi havia trets de tots dos cossos policials. D'aquí la dificultat d'identificar si la lesió que pateix el jove la va produir un projectil de precisió dels que utilitzen els Mossos o una pilota de goma disparada per la Policia Nacional, segons expliquen fonts del cas consultades per aquest diari. Segons ha pogut saber l'ARA, la investigació ha pogut determinar exactament el punt on el jove va rebre l'impacte del projectil a l'ull, ja que es va poder trobar sang del lesionat en un lloc molt determinat de les instal·lacions de l'aparcament on va poder ser ferit.

Segons l'advocat i portaveu d'Irídia Andrés García Berrio, "un dels elements claus" del cas serà determinar per què, si els Mossos estaven al capdavant de l'operatiu de l'aeroport del Prat, es va permetre que la Policia Nacional utilitzés pilotes de goma, tenint en compte la prohibició del Parlament, vigent des del 2014. "Volem esbrinar qui va donar les ordres", diu García Berrio, que subratlla "l'opacitat" de la conselleria d'Interior a l'hora d'aclarir aquest punt.

Irídia considera també que l'ús de projectils de precisió foam durant les protestes postsentència fa necessària la creació d'un grup d'estudi al Parlament per al control dels cossos policials que avaluï especialment el funcionament de la policia catalana. "Cal que es publiqui la instrucció que regula l'ús de les pilotes de foam", subratlla Franquesa. Aquesta és una de les peticions a les institucions que recull l'informe sobre els casos de violència institucional atesos l'any passat per Irídia.

53 ferits per projectil policial i 28 denúncies

En només tres mesos, entre l'octubre i el desembre de l’any passat, el servei d'atenció i denúncia davant situacions de violència institucional d'Irídia va atendre 204 persones lesionades durant les mobilitzacions postsentència. Precisament 53 consultes estaven relacionades amb ferides per pilota de goma -un projectil que els Mossos no utilitzen després de la prohibició del Parlament el 2014 arran del cas Ester Quintana– o per l’impacte d’un projectil de precisió foam, dels quals Irídia també reclama la retirada.

Ja fos per l’impacte d’un projectil policial o per les lesions causades pels cossos policials que van participar en els dispositius contra les mobilitzacions postsentència, Irídia calcula que es van presentar 28 denúncies, i han assumit la representació d’una dotzena de casos. Entre ells hi ha el de dos lesionats que van perdre l’ull per l’impacte d’una pilota de goma o d’un projectil de precisió foam -en un dels casos Irídia porta l’acusació particular i en l’altra la popular- i el d’una altra persona que va rebre l’impacte d’un projectil de precisió al cap i va haver de ser operada d’urgència per un traumatisme craneoencefàlic.

"Et rebento": les amenaces d'un urbà a un home a la comissaria

L'informe d'Irídia recull un altre cas que porta l'entitat, el d'un jove que hauria patit lesions i amenaces per part d'un agent de la Guàrdia Urbana a la sala d'espera de la comissaria de Ciutat Vella el 2016. Tot va començar mentre l'home anava amb bicicleta per la Rambla i es va discutir amb el conductor d'un cotxe, que va resultar ser un urbà fora de servei que anava a treballar. L'agent es va emportar el noi a la comissaria de Ciutat Vella. Segons la denúncia, un cop a comissaria, l'urbà el va començar a pegar mentre cridava "et rebento", com se sent en un àudio que la víctima va poder gravar amb el seu telèfon mòbil. La gravació ha resultat ser una prova clau en el cas, que està pendent de sentència a l'Audiència de Barcelona, perquè les imatges gravades per les càmeres de seguretat de la comissaria no es van conservar. Irídia demana sis anys de presó per a l'agent i quatre d'inhabilitació, mentre que la Fiscalia sol·licita per a l'urbà un any i mig de condemna i tres d'inhabilitació.

stats