Societat17/06/2017

Un 'tribunal popular' dicta sentència contra els responsables del cas Castor

L'Observatori del Deute en la Globalització recrea un judici i el tribunal falla contra el govern espanyol, l'empresa de Florentino Pérez i el Banc Europeu d'Inversions per corrupció i endeutament il·legítim

Maria Altimira
i Maria Altimira

BarcelonaImpunitat, deute il·legítim, connivència de l'Estat amb interessos privats, corrupció… Aquestes són algunes de les paraules i expressions que més s'han repetit aquest dissabte durant el simulacre de judici popular del cas Castorcontra el govern espanyol, l'empresa Escal UGS SL (propietat de Florentino Pérez i impulsora i concessionària del projecte) i el Banc Europeu d'Inversions (responsable del seu refinançament) celebrat al Col·legi de l'Advocacia de Barcelona.

El magatzem de gas, construït a 22 quilòmetres de la costa de Vinaròs (Baix Maestrat) i que degut als terratrèmols provocats per les injeccions de combustible dutes a terme en període de prova no va arribar mai a posar-se en marxa, costarà un total de 3.420 milions d'euros a la ciutadania. Així ho ha assegurat Alfons Pérez López, membre de l'Observatori del Deute en la Globalització (ODG), entitat responsable de l'organització de l'esdeveniment i que ha comptat amb la col·laboració d'altres organitzacions de la societat civil com Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres de la Sénia i l'Associació d'Afectats i Afectades per la Plataforma Castor.

Cargando
No hay anuncios

Pérez, que ha parlat com a testimoni de l'"endeutament il·legítim" i l'"arquitectura de la impunitat", s'ha referit a la complicitat de l'Estat amb els interessos empresarials d'Escal UGS i ha recordat que la firma de Florentino Pérez ja va ser indemnitzada pel govern espanyol amb 1.350 milions d'euros arran de la seva renúncia a la concessió del magatzem a finals del 2014.

En aquest sentit, tant el periodista Jordi Marsal, autor del llibre 'Castor, la bombolla sísmica', com Aitana de la Varga, professora de dret ambiental a la Universitat Rovira i Virgili, han recordat l'aprovació de l'article 14 del reial decret del 2008 en què l'Estat es va comprometre a indemnitzar Escal UGS en cas d'extinció de la concessió per la inversió feta si es demostrava "dol o negligència". Al cap de quatre anys, el 2012, s'eixamplaria de 5 a 25 anys el dret d'aquesta empresa a renunciar a aquesta concessió. Un marc normatiu que va jugar a favor d'Escal UGS a l'hora de retirar-se i cobrar malgrat que, segons aquests dos testimonis, la compensació només hauria sigut exigible si el magatzem de gas hagués arribat a estar operatiu.

Cargando
No hay anuncios

"Una presa de pèl"

Varga, que ha exercit de pèrit jurídic ambiental, ha titllat de "presa de pèl" i "connivència" amb els interessos privats l'actuació de l'administració. En aquest sentit, s'ha referit al trossejament del projecte, que també incloïa un gasoducte i una planta terrestre, per evitar que tot hagués de passar per una avaluació d'impacte ambiental, a la no incorporació del risc sísmic en la única part del projecte que finalment va comptar amb aquest tipus d'avaluació i a l'atorgament d'una llicència il·legal per construir l'esmentada planta terrestre.

Cargando
No hay anuncios

Prop de 150 persones han seguit el judici, que com era d'esperar no ha comptat amb l'assistència dels acusats, i ha resolt la culpabilitat dels tres imputats per endeutament il·legítim, corrupció, prevaricació i delictes ambientals, entre d'altres. David Fernàndez, periodista i exdiputat, ha sigut el membre del tribunal encarregat de llegir la resolució provisional que exigeix anul·lar l'esmentada indemnització a l'empresa de Florentino, el pagament de compensacions a les persones afectades pels danys provocats pel projecte i el desmantellament de la plataforma Castor a compte d'Escal UGS. El tribunal, presidit per Miren Etxezarreta, professora d'economia aplicada a la Universitat Autònoma de Barcelona, també ha comptat amb David Bondia, professor de dret internacional públic de la Universitat de Barcelona; Marco Aparicio, professor de dret constitucional de la Universitat de Girona, i Monica Vargas, investigadora del projecte 'Poder corporatiu' del Transnational Institut.