TRAGÈDIA A FREGINALS

Tretze estudiants estrangeres moren en un accident d’autocar a l’AP-7

Les joves tornaven a Barcelona de matinada després d’una visita fugaç a les Falles de València

Imatge de l’autocar sinistrat ahir a Freginals. El vehicle tornava cap a Barcelona quan, per causes que es desconeixen, va creuar la mitjana i va impactar amb un turisme que circulava en sentit contrari. Tretze noies estudiants, la majoria Erasmus, van morir en l’accident, el quart més greu a l’Estat des de l’any 2000.
Roser Royo / Dani Revenga Mario Martín
21/03/2016
3 min

Freginals / Tortosa / BarcelonaDiumenge de Rams tràgic a les Terres de l’Ebre i al conjunt del país, després que a les 6 de la matinada un autocar que transportava 60 estudiants, la majoria dels quals Erasmus de la Universitat de Barcelona (UB), travessés la mitjana de l’autopista AP-7 i xoqués frontalment amb un turisme que viatjava en direcció València. El balanç fatídic, encara provisional, és de 13 víctimes mortals, totes noies i estrangeres, a més d’una trentena de ferits de diversa consideració. Ahir a la nit sis dels ferits, ingressats en diferents hospitals, estaven en estat crític, segons va explicar des de Tortosa el conseller de Salut, Toni Comín.

L’aparatositat de l’accident va fer que l’aixecament dels cadàvers a peu de carretera es prolongués més de set hores. El personal dels cossos de seguretat i Protecció Civil van estar treballant intensament tot el dia. Un matí de sol esplèndid al quilòmetre 333 de l’autopista AP-7, a l’altura del municipi de Freginals (Montsià), que contrastava amb les cares compungides, serioses i visiblement afectades pel panorama dantesc. A terra, restes de ferralla i trossos de mantes tèrmiques amb les quals s’havien cobert provisionalment els ferits abans de ser traslladats actuaven com a testimonis muts de la tragèdia, mentre que al costat mateix dels bombers i els Mossos d’Esquadra, la policia judicial i la jutge de guàrdia procedien a l’aixecament dels cadàvers, degudament protegits pel llençol blanc.

Vint nacionalitats

El dolor va traspassar les fronteres de mig món, atès que els estudiants eren d’una vintena de països diferents, des del Perú fins al Japó, passant per Europa i el Pròxim Orient. L’incident va generar el condol unànime de la societat, i les institucions es van mobilitzar des del primer moment, decretant dos dies de dol oficial en el cas de la Generalitat.

Tot i que les causes de l’accident encara s’han d’aclarir, el conseller d’Interior, Jordi Jané, i el ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, van expressar en una compareixença conjunta que tot fa pensar en un “factor humà”, perquè, a més, l’autocar complia amb totes les mesures de seguretat i tenia els permisos en regla. Jané va descriure amb detall les marques que les rodes del vehicle havien deixat a l’asfalt, cosa que demostraria que l’autocar es va desplaçar cap a la dreta abans de donar un cop de volant brusc que el va portar a creuar tota la via, saltar la mitjana i envair el carril contrari. Allà va topar amb un altre cotxe que circulava en direcció València. Els dos ocupants d’aquest turisme van resultar ferits.

Els joves que van patir l’accident tornaven de passar la nit a València, visitant les Falles, i haurien d’haver arribat a Barcelona de matinada, en un viatge organitzat per l’agència Erasmus Student Network (ESN) que els havia costat 20 euros. De fet, l’autocar accidentat era l’últim d’un comboi de cinc, tots de l’empresa Autocares Alejandro -amb seu a Mollet del Vallès-, a qui l’organització havia contractat els desplaçaments. L’ESN va demanar discreció i respecte per les víctimes, i va agrair la “feina ràpida” dels voluntaris i els serveis d’emergència. El mateix va fer el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que va subratllar que la prioritat havia de ser identificar els cadàvers, atendre els ferits i rebre adequadament els familiars que ahir van començar a desplaçar-se cap a Catalunya. “Traslladar l’escalf” i subratllar que els ferits estaven en “bones mans” també va formar part del seu missatge.

Investigació en marxa

Més enllà dels actes de condol, com el que acollirà l’Edifici Històric de la UB aquest migdia, la jornada d’avui estarà marcada per la identificació dels cadàvers, una tasca en la qual participen des d’ahir una vintena d’especialistes. Jané va assegurar que 9 de les 13 mortes estaven pràcticament identificades ahir, però va subratllar que es tracta d’una feina “complicada” que, en alguns casos, requerirà creuar analítiques amb els familiars.

També aquest dilluns el jutjat d’instrucció 3 d’Amposta continuarà amb la investigació i interrogarà el conductor, en qualitat d’investigat, després que ahir prengués declaració com a testimonis a alguns dels joves il·lesos, que van ser concentrats a l’Hotel Corona de Tortosa. Encara és d’hora també per saber quan es produirà la repatriació de les mortes. El nom de Freginals, malauradament, va quedar ahir associat a la història negra dels pitjors accidents de trànsit.

El conductor dóna negatiu en alcoholèmia

El conductor de l’autocar accidentat, ferit lleu, té 17 d’anys d’experiència i cap sinistre en el seu historial. Ahir va donar negatiu al control d’alcoholèmia i drogues, i avui declararà com a investigat per homicidis imprudents al jutjat d’Amposta que porta el cas.

El vehicle accidentat havia passat la ITV i complia totes les mesures de seguretat. Segons les dades del tacògraf, havia estat aturat el temps que marca la llei.

stats