Una de cada tres víctimes de tràfic de persones és menor
L'ONU informa que l'explotació sexual és el tipus d'abús més freqüent, ja que representa més de la meitat dels casos. Les dones suposen el 70% de persones que pateixen aquesta "forma d'esclavitud moderna"
VienaUna de cada tres víctimes de tràfic de persones al món és menor d'edat -un augment del 5% en comparació amb les dades anteriors- i les dones suposen el 70% dels que pateixen aquesta "forma d'esclavitud moderna", ha denunciat aquest dilluns Nacions Unides en un informe publicat a Viena.
L'"Informe global de 2014 sobre el tràfic de persones" de l'Oficina de l'ONU contra la Droga i el Delicte (ONUDD) analitza la situació d'aquest delicte contra els drets humans, amb dades de 40.000 casos recollits entre 2010 i 2012. Les xifres mostren que es tracta d'un problema d'abast global -hi ha 152 països d'origen i 124 països de destí- i que els casos documentats són només "la punta de l'iceberg" d'una situació que afecta "milions" de persones, va explicar a Efe la investigadora cap de l'informe, Kristiina Kangaspunta.
El tràfic de persones consisteix a reclutar, transportar i retenir una persona mitjançant l'ús de la força, la coerció o l'engany, amb la finalitat de explotar-la, no només amb fins laborals o sexuals, sinó també per pidolar o, fins i tot, per al tràfic d'òrgans.
L'explotació sexual és, a escala global, el tipus d'abús més freqüent, ja que representa el 53% dels casos. L'ONU indica que hi ha grans diferències regionals al respecte. Així, si a Àsia i Àfrica els casos detectats són majoritàriament d'explotació laboral, a Europa és més freqüent la sexual. A Amèrica s'han detectat les dues situacions.
El tràfic per a treballs forçats, al sector manufacturer, al tèxtil, a la construcció o en tasques domèstiques ha augmentat de manera constant en els últims cinc anys, denuncia l'ONU, en precisar que el 35% de les víctimes són dones. En algunes regions -com Àfrica i Orient Mitjà- la majoria de les víctimes són menors, comptabilitzant el 62% del total, mentre que a Europa representen el 18%.
També estan creixent els casos d'explotació per a fins que no són sexuals o de treball forçat, com la mendicitat, petits furts o forçar a menors a combatre en conflictes armats, adverteix l'informe.
Un altre problema d'aquest crim és la impunitat que troben els autors causa de la complexitat transnacional del delicte, unit a llacunes legislatives o l'existència de funcionaris que no tenen preparació per perseguir-los. Aquesta impunitat, unida als grans beneficis econòmics dels explotadors -aquest delicte genera 32.000 milions de dòlars anuals-, fa que sigui una activitat atractiva per al crim organitzat, indica l'ONUDD.
L'informe també destaca que en el 40% dels països es van registrar escasses o cap condemna de presó per aquest delicte, i en els últims 10 anys no s'ha produït cap augment apreciable en la resposta penal contra el tràfic. La gran majoria dels tractants condemnats, el 72%, són homes i ciutadans del país en què explotaven les seves víctimes, segons l'informe.
"Moltes persones viuen en països amb lleis que no estan en conformitat amb els estàndards internacionals que puguin donar-los plena protecció", ha alertat el director executiu de l'ONUDD, Yuri Fedotov, que va xifrar en 2.000 milions les persones que viuen sota legislacions d'aquest tipus.
L'ONU adverteix que aquest delicte "ocult" es produeix en tots els llocs del planeta i Kangaspunta, la investigadora responsable de l'estudi, assegura que "tots hem vist víctimes de tràfic de persones, però no les hem reconegut". Fedetov, per la seva banda, sol·licita als Governs que enviïn "un clar senyal que la tracta no serà tolerada" i exigeix als estats que castiguin els responsables d'aquest delicte i es protegeixi les víctimes.
Un altre dels problemes que ha detectat l'ONU en aquest informe és que alguns països, malgrat comptar amb legislacions que castiguen el delicte, tot just l'apliquen per manca de personal format i mitjans per perseguir els crims.