Societat12/10/2019

Tres hotels i un bloc de pisos del Govern, buits des de fa 17 anys

Sant Feliu de Guíxols els reclama per a famílies vulnerables

Maria Garcia
i Maria Garcia

Sant Feliu de Guíxols“És frustrant: tenim una vintena de famílies en risc de desnonament i no tenim habitatges per oferir-los. Però aquí al costat tenim tres hotels i un bloc de pisos buits des de fa 17 anys”. És el reclam del tinent d’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Josep Saballs, que fa anys que demana a la Generalitat que cedeixi a l’Ajuntament els immobles que no s’han subhastat i que formen part de l’herència dels germans Anlló, que van morir el 2002 sense hereus. El departament de Patrimoni assegura que està treballant per trobar una solució.

Els germans Joan i Francesc Anlló van morir el 2002 sense descendents i sense fer testament, i van deixar orfes els nou hotels i vint-i-dos habitatges que posseïen. En els últims anys el Govern, gestor de les herències intestades, ha anat subhastant les diferents propietats, però n’hi ha quatre d'aturades des de fa temps: els hotels Rex II, Regente i Mediterraneo, i un bloc de pisos del carrer Verdaguer. L’Ajuntament fa anys que reclama que els cedeixin els dos últims immobles per destinar-los a famílies vulnerables, però els convenis emparaulats amb el departament de Patrimoni estan encallats sine die.

Cargando
No hay anuncios

Cap solució a curt termini

“Volem la requalificació de l’Hotel Mediterraneo perquè passi a ser d’ús dotacional. Així el podrem aprofitar per atendre diferents emergències: des de violències de gènere fins a desnonaments exprés o menors migrats no acompanyats”, indica Saballs, que recorda que el 2017 el departament de Patrimoni es va comprometre a cedir l’immoble a la Fundació de l’Asil Surís per fer-hi pisos de protecció oficial. “Però no sabem quan es farà realitat”, reconeix el tinent d’alcalde, que també considera que, com a hotel –que és com se subhasta–, “té poca sortida”: ”No està en un carrer comercial ni té vistes al mar. Però ens faria molt de servei perquè ara no tenim pisos socials disponibles i hem de pagar una pensió quan ens trobem amb un cas d’emergència”.

Cargando
No hay anuncios

Un ús social que també voldrien donar als habitatges del bloc del carrer Verdaguer. Però, com en el cas del Mediterraneo, l’Ajuntament està a l’espera de signar la cessió que Patrimoni hauria de fer a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Fonts del departament de Vicepresidència assenyalen que estan en converses amb el consistori, però que no saben quan la podran formalitzar. Precisament aquests són els habitatges que, el 2016, van ocupar tres famílies –sis adults i deu menors– que no podien pagar el lloguer, i que van rebre el suport d’entitats com la PAH.

L’Ajuntament calcula que actualment hi ha vintena de famílies al municipi que tenen una ordre de desnonament en els pròxims tres mesos, i un centenar més que viuen en risc d’exclusió social. “La competència en habitatge és de la Generalitat, però som els ajuntaments els que rebem les misèries i els que veiem com la gent es queda al carrer. No pot ser que ens anem passant la pilota, quan és molt fàcil d’arreglar. Però el Govern ni fa ni deixa fer”, critica Saballs.

Cargando
No hay anuncios

Dos hotels sense comprador

Pel que fa a l’Hotel Regente, el tinent d’alcalde també proposa canviar-ne la qualificació: actualment és per a habitatges de protecció pública, però Saballs el faria d’ús hoteler. “El pla general només deixa excedir el màxim de volum permès en el cas dels hotels. Ara és d’us residencial, cosa que significa que s’haurien d’enderrocar dues de les quatre plantes. ¿I qui el comprarà en subhasta si se n'ha d’enderrocar una part i dedicar la resta a protecció social?”, es pregunta el regidor. Un futur incert que també comparteix l’Hotel Rex II. “És molt petit i el projecte seria comercial si també es comprés l’hotel del costat, però és d’un particular que, de moment, l’ofereix a un preu molt alt. I el Rex II sol és molt complicat de vendre”.

Cargando
No hay anuncios

Sigui com sigui i es faci el que es faci, l’Ajuntament reclama al Govern que mogui peça d’una vegada per totes. “Cada any es degraden una mica més. En canvi, si fossin oberts, es crearien llocs de treball i, alhora, esdevindrien una solució per als casos més vulnerables”, recalca el regidor, que ha tornat a demanar cita als departaments d’Habitatge, Patrimoni i Acció social per intentar accelerar la maquinària burocràtica per donar ús a quatre edificis que fa 17 anys que estan totalment desaprofitats.