Tres detinguts per la pallissa homòfoba a la platja del Somorrostro

Busquen un quart agressor encara pendent d’identificar

28/07/2021
3 min

BarcelonaL’atac homòfob de finals de maig a la platja del Somorrostro de Barcelona va fer disparar totes les alarmes per la violència "desmesurada", com van definir els Mossos d’Esquadra, que va tenir. Dos mesos després, la policia ha detingut aquest matí a la capital catalana tres dels quatre presumptes autors de l’agressió. Són homes de 26, 22 i 17 anys de nacionalitat espanyola que els Mossos han explicat que els han identificat gràcies a les càmeres de seguretat dels carrers pròxims a l’atac i amb les declaracions de les víctimes i els testimonis. Pel que fa al quart agressor, encara el busquen perquè no està "plenament identificat", segons el portaveu dels Mossos, el comissari Joan Carles Molinero, que ha manifestat "el ple convenciment" que el podran detenir.

"Va ser una agressió absolutament gratuïta, sense cap discussió ni provocació prèvia", ha recordat Molinero. Tres parelles, dues homosexuals i una heterosexual, eren a la platja del Somorrostro el 29 de maig a les 23 h de la nit quan quatre homes s’hi van dirigir i van apallissar les parelles gais. Els autors van mostrar el rebuig a l’orientació sexual de les víctimes de forma verbal i física: primer amb insults, amenaces i escopinades i després amb l’ús de la força, pegant-los i amb una puntada de peu a la cara d’un dels homes. De les quatre víctimes, les lesions més greus van ser pel cop a la boca, perquè el ferit va quedar inconscient i el van haver de traslladar a un hospital, on el van operar quirúrgicament per una fractura a la mandíbula que li va fer perdre diverses dents. Encara en pateix les seqüeles.

Molinero ha explicat que els Mossos han aconseguit identificar tres dels quatre agressors després que les víctimes i els testimonis els relatessin per on havien arribat i marxat corrent els autors, cosa que els va permetre definir el seu recorregut i posar-los cara amb les gravacions de les càmeres de videovigilància de la zona. Així, segons la policia, els quatre homes eren amb un grup de set persones i van estar durant una hora en una discoteca, on no consta que hi hagués cap incident, abans de cometre l’atac. Un cop van sortir del local, van anar a la platja i van apallissar "brutalment" les víctimes. Dels fets se’n tenen imatges de "mala qualitat", tot i que els agressors van perdre objectes personals a la sorra –una samarreta i una ronyonera–, amb els quals ara la policia compararà empremtes. No consta que gravessin l’atac.

Descarten que sigui un grup organitzat

Un dels detinguts, el de 26 anys i a qui s’atribueix la puntada de peu a la cara, ja tenia dos antecedents policials: un delicte contra el patrimoni i un altre de lesions durant una baralla sense motivació homòfoba. Molinero ha assegurat que descarten que els quatre homes formin un grup organitzat o extremista violent que promogui accions de LGTBI-fòbia. La policia pensa que són amics que en principi no tenen cap relació familiar directa i que no estaven beguts ni afectats pel consum de drogues quan van fer la pallissa. Els Mossos els han detingut per delictes de lesions i contra els drets fonamentals en una investigació coordinada amb la Fiscalia de delictes d’odi i discriminació. Els dos adults podrien passar aquest dijous a disposició del jutjat de guàrdia i el menor –que fa els 18 anys d’aquí uns mesos– va a la Fiscalia de Menors.

"No en tenim prou que es denunciï a les xarxes. Calen denúncies policials", ha advertit Molinero, que ha afegit que si no "costa més" resoldre els fets. L’atac a la platja del Somorrostro va passar el mateix cap de setmana que hi va haver dues altres agressions homòfobes a Barcelona: una a Gràcia i una a la zona de L’Auditori. Les investigacions continuen obertes i fins ara sense detencions. Molinero ha admès que seran "més difícils" d’aclarir perquè no tenen testimonis ni imatges, tot i que les víctimes han fet "bones descripcions" dels agressors. Pel que fa al cas del Somorrostro, és el primer que ha assumit la nova unitat central de delictes d’odi i discriminació dels Mossos.

En una compareixença aquesta tarda al Parlament, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que des del 2015 s’ha detectat un increment dels delictes d’odi, informa Marga Margets. El primer semestre d’aquest any s’han produït 230 delictes d’aquesta tipologia que han afectat 308 persones. Un 40% són per LGTBI-fòbia, un 30% per racisme i la resta per motivacions polítiques, a persones amb discapacitat i a gent gran.

stats