Salut
Societat18/04/2021

Tres anys amb metalls tòxics a la vista en una platja de Badalona

L’Estat retarda unes obres per retirar antics residus industrials que contaminen la costa

Jordi Ribalaygue
i Jordi Ribalaygue

BadalonaLa platja del barri de la Mora, a Badalona, està encatifada de taques vermelles. “És contaminació en nivells elevats. Centenars de persones passegen per aquí perquè no saben què hi ha”, diu Laura Cillero, presidenta de l’Associació de Veïns de la Mora - Port de Badalona. Ara fa tres anys que el tram es va envoltar amb tanques, però és fàcil franquejar-les perquè fa molt que estan trencades. Tot i que el pas estigui barrat, és habitual trobar-s’hi gent practicant esport i pescant. No hi ha cap cartell que avisi que on estan trepitjant es concentren metalls pesants, com arsènic, plom i coure.

Les taques són la prova de les restes tòxiques que l’empresa química Cros mai no va retirar quan va desmantellar-se el 1987, després d’ocupar el litoral durant més d’un segle. Les substàncies van emergir amb les obres per reparar un col·lector d’aigües residuals que una llevantada va rebentar i han pres al veïnat una franja de 600 metres de costa fins que el ministeri de Transició Ecològica la netegi, com li correspon assumir-ho per ser responsable del domini marítim. Tot i així, no concreta quan la descontaminarà.

Cargando
No hay anuncios

L’Agència de Residus de Catalunya va comprovar el 2018 que l’acumulació de contaminants supera els nivells recomanats. Fruit de la detecció, la Generalitat va instar l’Estat i l’Ajuntament de Badalona a presentar estudis en sis mesos per delimitar els terrenys infestats i la profunditat del dany. El departament de Territori afirma que, fins ara, no ha rebut cap pla de descontaminació.

Cargando
No hay anuncios

L’existència de sòls contaminats és comuna a la façana marítima de Badalona i Sant Adrià de Besòs, colonitzada durant dècades per fàbriques. A tocar de la platja afectada, s’alça l’antiga central tèrmica de les Tres Xemeneies, als voltants de la qual la Generalitat es proposa autoritzar 1.844 habitatges. Abans de construir-los, els propietaris hauran de fer-se càrrec d’eliminar les substàncies industrials insalubres enterrades.

Els components tòxics perduren també sota dos solars entre els pisos de la Mora. Pertanyen a l’Ajuntament de Badalona, que no preveu condicionar-los mentre no resolgui què hi farà. Alhora, el govern de l’alcalde Xavier García Albiol assegura que intenta fixar un calendari amb el ministeri per sanejar la platja. Els treballs es taxen en gairebé 9,4 milions d’euros. El consistori afegeix que Madrid també ha de pagar 13,7 milions per desfer-se de residus fabrils sepultats en un passeig i una parcel·la pròxims a la tèrmica. Netejar els terrenys és imprescindible per desencallar el desviament pendent del col·lector que travessa el litoral badaloní.

Cargando
No hay anuncios

Els veïns urgeixen solucions i troben contraproduent que nens i gossos accedeixin a la platja. “Ens diuen que el risc és mínim si hi passegem i que no hi ha risc per aspiració. Però sí que n’hi ha per jugar amb la sorra i dur-se-la a la boca. És inacceptable”, es queixa el Josan, que viu en aquest barri que va començar a aixecar-se fa quinze anys en l’últim enclavament buit del litoral barceloní. Hi viuen unes 730 persones, però ara es rematen dos blocs nous i la població augmentarà encara més quan s’edifiqui davant de les Tres Xemeneies. “Cada cop som més, però seguim contaminats. ¿Haurem d’esperar que tot es construeixi d’aquí quinze anys perquè es descontamini?”, es pregunta Cillero.