Tres activistes defensen el caràcter "pacífic" d'una protesta que els pot costar la presó
La Fiscalia demana una condemna de tres anys per una acció del Sindicat de Llogaters denunciant un cas d'assetjament immobiliari
BarcelonaL'octubre del 2018 el Sindicat de Llogaters va organitzar una protesta a l'institut de bellesa Francis de Barcelona per denunciar que una de les empreses de la família propietària d'aquest històric centre d'estètica portava gairebé vuit anys intentant fer fora sis famílies que tenien llogats diferents pisos d'un bloc del carrer Floridablanca. A la finca hi tenien una plaga de tèrmits, l'aigua no era apta per beure ni per cuinar, al pati de llums hi havia rates i la canonada d'aigües fecals estava esquerdada i cada cop que als pisos superiors tiraven la cadena del lavabo les restes esquitxaven les finestres dels habitatges inferiors. Les condicions de l'immoble i la negativa dels amos de fer-se'n càrrec van motivar que l'Ajuntament de Barcelona els apliqués una de les primeres multes per un cas d'assetjament immobiliari. Aquest dilluns, una parella d'inquilins del bloc i el portaveu del sindicat, Jaime Palomera, s'han assegut al banc dels acusats. La Fiscalia i la família dels amos de la finca els acusen de coaccions i violació de domicili i els demanen entre dos i tres anys de presó.
Tant Palomera com els dos activistes han defensat el caràcter "festiu" de la protesta. Han assegurat que l'únic objectiu era aconseguir que hi hagués un "diàleg" amb els propietaris de la finca perquè busquessin una solució a l'estat dels immobles i denunciar públicament "la situació desesperada i extremadament angoixant" que estaven vivint els llogaters dels pisos. Els tres activistes han reconegut que van entrar amb un grup d'unes trenta persones a la primera planta de l'establiment però han assegurat que van estar cantant i cridant consignes i que no van amenaçar ni intimidar els clients, les treballadores ni els propietaris de les empreses, una de les quals era al local, tot i que ells no ho sabien, han assegurat. També han negat que robessin productes i han explicat que, un cop l'acció va deixar de tenir "ressò mediàtic", van marxar.
Intimidació
La Fiscalia i l'acusació particular, que representa la família propietària de l'institut de bellesa i d'altres empreses, assegura que l'acció va ser intimidant. "Em vaig sentir molt intimidada i amenaçada, no entenia la situació ni el perquè", ha assegurat la màxima responsable de l'institut, que és part de la família Fradera, igualment propietaris de la finca de pisos afectada. La testimoni ha assegurat que sempre s'ha "desentès" del negoci immobiliari i ha explicat que a causa de la protesta d'aquell dia es va "bloquejar", perquè va sentir que els deien "especuladors" i que asseguraven que "sabien on vivien". El seu advocat va demanar una ambulància perquè l'assistissin per una crisi d'ansietat, perquè estava "en xoc", ha assegurat el lletrat de la família.
"De cara a les clientes no dona gaire prestigi, això", ha dit la mare de la família i querellant en aquest procediment. Tot i que aquell dia no era a l'establiment, la dona ha assegurat que les 50 persones "van irrompre violentament" al local, van "robar" productes i els van "humiliar" i "amenaçar". "És molt fort, van passar por", ha assegurat. L'advocat de la família, que sí que va anar a l'establiment, ha assegurat que va sentir expressions "amenaçants" contra la família per part dels manifestants, que van assegurar que no marxarien fins que tinguessin un contracte de lloguer.
La directora del centre i una de les treballadores han explicat que va ser una situació "incòmoda" i "desagradable" per a les treballadores, però han negat que se sentissin amenaçades o intimidades directament per l'acció. Sí que han explicat que, com que la clientela del centre eren persones d'edat avançada i va durar molta estona, va ser "impossible" atendre les reserves que tenien fetes per a aquell dia i que no van poder treballar "amb normalitat". Els mossos que van participar en l'operatiu de vigilància de l'acció tampoc van presenciar cap amenaça ni coacció.
Els acusats asseguren que la querella de la família es va presentar tres mesos després de la protesta, a causa de la imposició de la multa, i que el procediment busca "criminalitzar" la protesta antidesnonaments. Abans del judici, un centenar d'activistes s'han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per protestar contra l'acusació i la petició de condemna.