Una trentena d’entitats demanen que l’Obrir Girona s'estengui a tot Catalunya

S’han trobat 3 positius entre els 1.350 participants en l’estudi, que va organitzar sopars, un festival i un concert

Per primer cop en catorze mesos, La Mirona va poder tornar a oferir un concert a peu dret.
04/06/2021
2 min

GironaClam per estendre arreu de Catalunya i en tota mena d’activitats el sistema utilitzat a la prova pilot Obrir Girona. La iniciativa va organitzar durant un mes sopars, un festival i un concert on els assistents havien de mostrar un certificat digital que acreditava que estaven vacunats, havien passat el covid els últims tres mesos o bé que havien donat negatiu en un test d’antígens. Del total de 1.350 participants, només 3 han donat positiu i el responsable mèdic de l’estudi, Rafael Ramos, considera que “en cap cas es pot atribuir el contagi al punt de l’esdeveniment”. Per això, una trentena d’entitats –des del Col·legi de Farmacèutics fins a l’Associació de Sales de Concerts i la Cambra de Comerç– han demanat a la Generalitat que apliqui aquest model a tot el país per facilitar la reobertura de sectors com l’oci nocturn, les fires, les festes majors i els concerts i grans esdeveniments. 

Entre el 23 d’abril i el 22 de maig, l’impulsor de l’Obrir Girona, el Centre Blockchain de Catalunya, va organitzar sopars en cinc restaurants, un festival de música i un concert amb un miler de persones. Abans d’assistir a qualsevol de les activitats, els participants havien d’anar a una de les farmàcies habilitades perquè validessin el certificat digital que garantia que o bé estaven vacunats, o bé havien passat la malaltia els últims tres mesos o bé havien donat negatiu en un test d'antígens. Així es creava, segons els organitzadors, un espai amb molt baixa capacitat de contagi. 

Els responsables de la recerca mèdica han comparat la incidència del virus entre els 1.350 participants i altres grups de població de la mateixa edat, sexe, localitat i vacunació. Ramos ha destacat que “no hi ha cap diferència” i que, fins i tot, entre els assistents la incidència “era un pelet més baixa”. “Esperàvem trobar entre 4 i 5 positius, i n'han sortit 3", ha indicat el metge, que ha assegurat que els resultats de l’estudi mostraven que “si es generen espais de molt baixa capacitat de contagi es poden organitzar esdeveniments sense incrementar-ne el risc”.

Arran d’aquestes xifres, representants d’una trentena d’entitats han demanat que s’estengui el sistema en tota mena d’esdeveniments: des de concerts fins a congressos, i a tot el sector de la restauració i l’oci nocturn. “Actualment es podria eliminar la distància física, es podrien obrir les sales de concerts i es podrien recuperar les festes majors, encara que fos en recintes o controlant-hi les entrades i sortides. Tot això es pot recuperar, i és imprescindible fer-ho ara mateix”, ha subratllat el director del festival Cruïlla, Jordi Herreruela.

stats