El tren de Balaguer es convertirà en un tramvia
S'integrarà la línia de Ferrocarrils entre Lleida i la Pobla de Segur a la trama urbana de la capital de la Noguera, amb un cost de 5 milions d'euros
BalaguerLa línia de tren entre Lleida i la Pobla de Segur dels Ferrocarrils de la Generalitat es convertirà en una tramvia al seu pas per Balguer (la Noguera). El projecte consisteix en la conversió de la línia per adaptar-la millor a l'entorn urbà pel qual discorre, tot mantenint el traçat i la configuració actual de les vies en superfície.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, i l'alcalde de Balaguer, Josep Maria Roigé, han presentat el projecte aquest dimecres. La integració urbana de la línia de FGC a Balaguer, que Vila ha qualificat de projecte ambiciós i que pot servir de model per altres ciutats, comportarà una inversió d'uns 5 milions d'euros i el compromís del Govern es dur-la a terme durant la pròxima legislatura.
L'Ajuntament de Balaguer vol aprofitar la conversió del tren en tramvia per poder prolongar el passeig de l'Estació fins al pavelló de l'antiga Inpacsa. L'àmbit d'actuació del projecte abasta una superfície total de 15.400 metres quadrats i comprèn el tram de línia ferroviària de 680 metres de longitud a l'entorn de l'estació de Balaguer, des d'uns 150 metres al sud del carrer Tarragona fins a l'encreuament amb el carrer Urgell; i els dos creuaments de la línia ferroviària amb el carrer de les Franqueses i la carretera de Camarasa.
Per fer possible la integració de la línia ferroviària s'haurà de convertir el tren al seu pas per Balaguer en tramvia. D'aquestes manera els combois reduiran la velocitat quan passin per l'interior de la ciutat i hauran de conviure amb els vianants i amb la resta de vehicles, respectant els semàfors i la senyalització com la resta de vehicles.
El Departament de Territori i Sostenibilitat està actualment redactant el projecte bàsic per a la integració urbana de la línia ferroviària, en col·laboració amb l'Ajuntament de Balaguer. Un cop aprovat, redactarà durant el 2016 el projecte constructiu que detallarà tècnicament l'obra civil i les instal·lacions ferroviàries corresponents a aquesta actuació i la seva coordinació amb els serveis que presta FGC. L'objectiu és que el projecte pugui ser una realitat durant la pròxima legislatura, tant del Govern com de l'Ajuntament de Balaguer, segons s'ha compromès Santi Vila.
Cessió de l'estació de tren de la Pobla de Segur a l'Ajuntament
El conseller de Territori i Sostenibilitat també ha anunciat la cessió per part de FGC de l'estació de tren de la Pobla de Segur a l'Ajuntament per tal que es pugui convertir en un punt d'informació turística. Aquesta és la primera actuació del pla de dinamització d'estacions en desús de la línia Lleida-la Pobla de Segur que porta a terme el departament amb l'objectiu de contribuir a la dinamització econòmica del territori.
Vila ha explicat que ja s'estan fent tots els tràmits perquè l'edifici sigui de l'Ajuntament ja aquest estiu. Això inclou la desafectació ferroviària de l'edifici i la propera signatura del conveni de cessió. A més, per facilitar la seva rehabilitació i posterior obertura al públic, FGC atorgarà una subvenció de 30.000 euros al consistori. En aquest sentit, la voluntat de l'Ajuntament de la Pobla de Segur és la de rehabilitar l'edifici a través d'un pla d'ocupació i obrir-lo l'any vinent com a oficina d'informació turística i per a altres usos de promoció turística, econòmica i social del municipi.
L'operació és la primera que culmina del pla de dinamització econòmica que FGC ha posat en marxa aquests darrers mesos. Tot i que l'objectiu inicial era treure a concurs els immobles, finalment s'ha optat per cedir-los als ajuntaments interessats. Per això, FGC ja s'ha posat en contacte amb tots els consistoris, consells comarcals i agents econòmics dels municipis per on passa la línia Lleida-la Pobla per oferir-los estacions en desús per obrir-hi activitats vinculades amb l'activitat turística.