SALUT
Societat16/01/2016

Treballadors d’hospitals catalans denuncien col·lapse a urgències

El Parc Taulí reobre llits per fer front a l’augment de la demanda

Lara Bonilla
i Lara Bonilla

BarcelonaPassa cada hivern però aquest cop ha sigut abans de l’arribada de la grip i del pic de fred. Treballadors de diversos hospitals catalans, entre els quals el Parc Taulí de Sabadell, la Vall d’Hebron i l’Hospital de Viladecans, han denunciat un col·lapse de les urgències aquesta setmana que s’ha traduït en un augment del nombre de pacients pendents d’ingrés.

A l’Hospital Parc Taulí ahir hi havia 53 pacients a urgències sense llit i cinc pacients més intervinguts quirúrgicament el dia abans van passar la nit a la unitat de reanimació per falta de llits, segons va denunciar el comitè d’empresa. L’hospital ha reobert una vintena de llits que s’havien tancat durant les retallades per fer front a l’augment de la demanda, però els treballadors asseguren que no n’hi ha prou i reclamen la reobertura de més plantes. També critiquen que es derivin pacients a la Clínica del Vallès i a l’Hospital General de Catalunya, tots dos centres privats del grup Quirónsalud. Aquesta és una pràctica que la direcció del Parc Taulí defensa que fa anys que es fa, ja que els dos centres tenen un acord amb el CatSalut. El nou conseller de Salut, Toni Comín, ja va manifestar que vol acabar amb la derivació a centres privats. “Als pacients se’ls ofereix la possibilitat d’anar-hi per evitar que hagin d’esperar a urgències i ho accepten o no”, explica Cristina Carod, directora executiva del Parc Taulí. Carod reconeix que hi ha hagut més pressió assistencial a urgències i l’atribueix no tant a un augment de pacients com al perfil del malalt que requereix ser ingressat. “Hi ha hagut un pic de malalts amb complicacions respiratòries i cardiològiques i un repunt de pacients oncològics”, argumenta. Tot i que encara no ha arribat la grip, sí que hi ha més refredats que provoquen la descompensació de malalts crònics, la majoria gent gran.

Cargando
No hay anuncios

És el que també ha passat a l’Hospital de la Vall d’Hebron, on dilluns passat van arribar 368 pacients a urgències, un increment de més del 40% de les xifres habituals. Davant d’aquesta situació, es van habilitar llits addicionals a les àrees de traumatologia i maternoinfantil i es va demanar al SEM que intentés derivar els pacients no greus a altres dispositius pròxims. Un portaveu del centre explica, però, que ja s’ha recuperat la normalitat, que està al voltant de 250 pacients diaris. Els treballadors del Parc Taulí alerten que la situació es pot agreujar amb l’arribada de la grip. “Encara no hi ha un brot de grip i ja no hi cabem. La situació de col·lapse ja fa dos mesos que dura perquè s’ajunta una població envellida amb el fet que hi ha llits que continuen tancats i no es reobren”, denuncia Emma Mora, infermera d’urgències i membre de la UGT. Els treballadors de l’Hospital del Mar i del de Viladecans també han denunciat situacions de col·lapse a urgències. I els de l’Hospital de Blanes han demanat reobrir llits per atendre l’augment de demanda.