Societat08/10/2013

Una sentència avala que un treballador de Repsol a Tarragona pateix càncer per l'exposició a productes químics

El Col·lectiu Ronda aplaudeix la resolució i acusa les mútues d'intentar escapolir-se per estalviar-se despeses

Acn

TarragonaEl jutjat social número 1 de Tarragona ha reconegut l'origen professional en el càncer que pateix un treballador del complex industrial de Repsol a Tarragona, segons ha informat el Col·lectiu Ronda. L'home, que té un limfoma fol·licular, està de baixa des del 8 de gener del 2010. Es tracta d'un treballador d'una empresa subcontractista que s'ocupava de tasques de manteniment als forns d'olefines de les instal·lacions de Repsol. La sentència també recull que l'home no anava suficientment protegit. La cooperativa es congratula que finalment s'hagi pogut demostrar l'origen laboral –i no comú– de la malaltia, però lamenta que les mútues sempre intentin escapolir-se de casos com aquest per estalviar-se despeses.

"Malgrat que es té coneixement des de fa molts anys de la clara relació entre el desenvolupament de leucèmies i l'exposició al benzè, costa molt que es reconegui", ha declarat a l'ACN l'advocat del Col·lectiu Ronda, Jaume Cortés, que representa el treballador afectat, un veí de Reus que no arriba als quaranta anys d'edat. La sentència admet, en contra del criteri de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS), que la malaltia del treballador deriva de l'exposició a diferents compostos químics derivats del petroli com ara el benzè i l'etilè –substàncies incloses en el barem de malalties professionals com a cancerígenes.

Cargando
No hay anuncios

El criteri de l'INSS

Segons el Col·lectiu Ronda, l'INSS va decidir que la malaltia del treballador –en situació de baixa temporal des del 8 de gener de 2010– era d'origen comú i no pas professional, desestimant les reclamacions administratives en aquest sentit. Aquesta decisió suposa, segons afegeix la cooperativa, que la persona afectada no es beneficiï de l'increment de la prestació que li correspon.

Cargando
No hay anuncios

Per contra, els informes de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) i de la direcció general de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat corroboraven l'origen professional de la greu malaltia del treballador, i apreciaven la relació de causalitat entre les feines de manipulació dels forns d'olefines, l'exposició al benzè i el desenvolupament del limfoma.

Manques de seguretat

Cargando
No hay anuncios

El Col·lectiu Ronda està convençut que "la malaltia amb molta probabilitat s'hauria pogut evitar si el treballador hagués rebut per part de l'empresa que el contractava els equips de seguretat que la normativa estableix". De fet, la sentència recull que, en comptes d'utilitzar equips de respiració autònoma i mascaretes protectores per evitar la inhalació d'aquests compostos, l'empresa només va proporcionar-li ulleres i guants. "Si té el càncer, alguna cosa no s'ha fet bé i això demostra que l'empresa no ha protegit adequadament el treballador", exposa el seu advocat.

Dret a indemnització

Cargando
No hay anuncios

Satisfacció en el Col·lectiu Ronda per aquesta sentència favorable, que, malgrat no imposar cap mesura contra l'empresa, Atrian Technical Services SA -antigament Imisa de Mantenimiento y Montaje SA-, el servei de prevenció de riscos i mútues implicades, resol a favor del treballador i serveix de "reconeixement" perquè pugui cobrar la prestació que li pertoca i alhora reclamar indemnització en concepte de danys i perjudicis per no haver-se complert amb les mesures de seguretat. "I ho farem, tot i que encara estem analitzant a qui reclamarem, perquè segurament hi haurà més d'un responsable", ha afegit Cortés.

El Col·lectiu Ronda lamenta que s'hagi hagut de recórrer a la via judicial perquè el limfoma fol·licular estadi IV-A que pateix el treballador, un tipus de càncer potencialment mortal, quedés reconegut com una dolença d'origen professional. El col·lectiu alerta de la contínua "infradiagnosi" de malalties professionals que es dóna a l'Estat, en comparació amb els reconeixements que es fan a Europa de càncers i altres patologies, i que aquesta actitud "reticent" de l'INSS i les mútues per reduir la despesa en prestacions –d'incapacitat, invalidesa, viduïtat i orfandat– afecta molts milers de ciutadans.

Cargando
No hay anuncios

La situació, a més, segons el col·lectiu, s'ha agreujat des de l'any 2006, quan les mútues es van fer les responsables de la gestió i el control de les malalties professionals. A partir d'aquí, la cooperativa aconsella demandar l'INSS i la mútua corresponent perquè es vegin reconeguts els drets. Segons el col·lectiu, actualment només hi ha 900 incapacitats d'origen professional reconegudes a l'Estat. En relació amb el cas concret dels efectes de les petroquímiques, Cortés assegura que diversos estudis evidencien que el risc de patir un càncer és un 10% superior a les zones més pròximes a aquest tipus d'instal·lacions.