Un trasplantament de cara salva la vida d'un pacient amb una greu malformació

L'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona completa amb èxit la segona operació d'aquest tipus cinc anys després

L'equip quirúrgic que ha realitzat l'operació / Hospital Vall d'Hebron
Mario Martín Matas
30/03/2015
3 min

BarcelonaL'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona ha presentat aquest dilluns els resultats del segon trasplantament de cara realitzat al centre, després que l'any 2010 aconseguís ser el primer del món a finalitzar una operació completa d'aquest tipus. En aquest cas, el pacient trasplantat és un home d'uns 45 anys que patia una "malformació arteriovenosa de cap i coll" progressiva que, durant els últims 20 anys, li havia anat provocant problemes creixents de visió, deglució o parla, fins a posar en risc la seva vida.

L'equip quirúrgic de la Vall d'Hebron va aconseguir extirpar per complet aquesta malformació, que tot i que en un principi estava localitzada sota de la llengua s'havia estès per tota la cara, i per completar-la va trasplantar el teixit facial d'un donant, així com la boca, la llengua i la faringe. L'operació, d'unes 27 hores de durada, es va realitzar a mitjans de febrer i el pacient ja ha estat donat d'alta, tot i que haurà de seguir rehabilitació durant més d'un any, ha explicat en roda de premsa el cap del Servei de Cirurgia Plàstica i Cremats, Joan Pere Barret.

El pacient, que prefereix mantenir-se en l'anonimat, va ser visitat en altres hospitals internacionals, que van rebutjar la intervenció per considerar que era "inoperable". L'home semblava "condemnat a morir d'una hemorràgia", ha explicat Barret. Aquests centres, però, no disposaven del coneixement per fer un trasplantament de cara, el pas últim necessari per solucionar els problemes mèdics del malalt i permetre que pogués tornar a un estat anterior. És a dir, per molt que s'aconseguís extreure tots els vasos inflamats era necessari que l'home pogués tornar a fer vida normal, ha expressat l'equip de cirurgians. "No es tracta de fer el que no ha fet ningú abans per ser els primers, sinó fer allò que pensem que pot salvar la vida del malalt", ha indicat Barret.

L'home va entrar a la llista de possibles receptors per sotmetre's a un trasplantament de cara l'any 2012, i durant els dos anys següents els metges el van tenir controlat fins que van trobar un donant compatible disposat a cedir els seus teixits. L'operació quirúrgica va comptar amb la participació de 45 professionals, i en primer lloc va incloure la revascularització dels teixits a trasplantar –per garantir-ne el funcionament–, abans d'extirpar tots els teixits deformats i l'origen del tumor.

Aquest tipus de cirurgia "no és quotidiana", han explicat els responsables de la Vall d'Hebron, tot i que a estan a la recerca activa d'un donant per a un tercer pacient. La responsable de donacions del centre, Teresa Pont, ha admès que no és fàcil trobar un donant de cara, perquè tot i que la donació d'òrgans viu un bon moment, aconseguir teixits facials no és tan senzill i constitueix un acte de "generositat màxima" per part dels familiars, ha explicat. Barret, per la seva banda, ha volgut deixar molt clar que en cap cas hi ha raons estètiques al darrere d'aquest tipus d'intervencions: "Els malalts no esperen estar guapos, sinó recuperar la cara i tenir una vida normal".

El Vall d'Hebron, pioner

El primer trasplantament de cara es va fer l'any 2005 a França, i el Vall d'Hebron va ser el primer hospital del món a fer-ne un de considerat "complet" l'any 2010. En l'última dècada s'han acreditat set centres a tot el món per fer aquest tipus d'intervenció, que han completat unes 35 operacions d'aquesta mena. A l'Estat se n'han fet quatre, dues al centre barceloní. Barret ha precisat que els resultats de totes les intervencions han sigut satisfactoris, tot i que aproximadament el 85% presenta algun grau de rebuig, però són rebuigs molt controlables i que no afecten cap òrgan vital.

L'operació feta el 2010 a la Vall d'Hebron va ser la de l'Òscar, un noi que patia una malformació severa a causa d'un traumatisme molt greu. Barret ha confirmat avui que els resultats d'aquella operació, cinc anys després, continuen sent bons, i ha valorat que aquella intervenció va permetre acumular l'experiència necessària per afrontar el trasplantament presentat aquest dilluns, més complex a nivell mèdic.

stats