Trapero demana respecte: "Què té de revolucionari tirar pedres a la policia?"

El conseller Elena anuncia “una nova etapa” als Mossos en què no els fa “por” el debat

BarcelonaEl cap dels Mossos d’Esquadra, el major Josep Lluís Trapero, ha aixecat la veu pels atacs que reben els agents. Com a màxim responsable del cos policial, ha avisat que veu amb “preocupació” que en alguns debats públics es titlli d’activista qui tira una pedra a la policia. El respecte a l’autoritat policial és “un tot” en un país democràtic, ha subratllat el major, i ha alertat dels efectes que pot tenir sobre "l'equilibri social" que això es perdi. “Demanem només respecte. No busquem actituds sotmeses ni pors ja superades a la policia”, ha assegurat en l’acte nacional del Dia de les Esquadres, on ha insistit que l'autoritat de la policia "és delegada de l’autoritat judicial i governativa".

El major ha reconegut que l'exercici del dret de concentració ha de molestar: “Així han avançat les nostres societats. És el que van fer els nostres pares i mares. Però em pregunto, què té de canviar el món el fet de tirar pedres a la policia o cremar contenidors?, què té de transformador o revolucionari?”, ha qüestionat, i ha defensat que els canvis es facin “des de les mateixes institucions, no menystenint-les”. La repetició de comportaments "intolerants i violents" cap a la policia, segons Trapero, també fa mal al conjunt del país: “Els que ataquin les institucions, les embrutin o se n’aprofitin ens han de trobar al davant”.

Cargando
No hay anuncios

Per al major, el cos “ha de sumar” amb la resta de les institucions. “Som policies. Tenim un encàrrec que ens diferencia, una responsabilitat indelegable que no podem traspassar a tercers”, ha dit el cap dels Mossos, que ha afegit que vetllen perquè tothom pugui “desenvolupar i gaudir amb normalitat” la seva vida. Per al major, la policia ha de contribuir al benestar social i ha de protegir el lliure exercici de drets i llibertats, perquè els ciutadans “visquin segurs, puguin tenir educació i habitatge, puguin practicar la seva religió i ideologia, no pateixin discriminacions i puguin passejar pels carrers de manera tranquil·la”. Trapero ha demanat: “Siguem un element afavoridor de la convivència”.

Un any de l’absolució

Els Mossos han aprofitat el mateix acte per dir que es “tanca una etapa de la història” perquè han condecorat 10 persones que van estar implicades en el procés judicial contra el major i la cúpula policial per l’1-O, que fa just un any va acabar amb la sentència absolutòria. El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, també ha anunciat “una nova etapa” a la policia per deixar endarrere la pandèmia i amb l’any 2030 com a horitzó. Elena ha enumerat que cal augmentar el sostre de plantilla –que ara és de 18.200 agents, llindar que s’està a punt de superar–, feminitzar el cos i afrontar altres reptes, com ara la marihuana, la ciberdelinqüència, els delictes d’odi, la violència masclista, i potenciar la mediació.

Cargando
No hay anuncios

“Només ets una bona policia quan t’assembles a la societat que representes”, ha considerat Elena, que ha assegurat que als Mossos “mai els ha fet por els processos de millora ni el debat polític”, tot i que, com a conseller, combatrà “la instrumentalització”. Trapero ha defensat la transparència i la rendició de comptes, que assumeixen, ha dit, "des de l’autoexigència i no necessàriament des de la imposició". El cap del cos ha apostat per una policia “més social”. Entre els col·lectius vulnerables, ha mencionat les persones pobres i les que viuen soles, que segons el major “no es poden convertir per la policia en una part més d’un edifici que no es veu”.

Cargando
No hay anuncios

Trapero també ha destacat “la problemàtica” de la marihuana. “Cal canviar la percepció. És una droga que cada vegada té més efectes en els nostres joves, està entrant als domicilis i s’està instal·lant el crim organitzat, amb derivades greus de violència”, ha dit el cap dels Mossos, que s’ha compromès a “explorar vies” per resoldre-ho.

Condecoracions a Tubau, Plaja i López

En l’acte del Dia de les Esquadres, els Mossos han condecorat amb la medalla de bronze al mèrit policial amb el distintiu blau l’advocada Olga Tubau, la periodista Patrícia Plaja –ara portaveu del Govern–, el comissari Ferran López –ara cap de seguretat del Barça– i set persones més per la seva participació en la preparació del judici contra el major, que s’ha definit com un procés “llarg i costós”. Segons el cos, els 10 condecorats “de ben segur que van contribuir” a l’absolució.

En el seu discurs, Trapero també ha explicat que aquest estiu va poder tornar al poble dels seus pares, un municipi de Valladolid, amb la seva filla Maria, on es van banyar al riu, com feia ell de petit per vacances. “Els últims anys he pensat molt en el riu. En algun moment vaig pensar que mai més el tornaria a veure”, ha assegurat el major, que ha afegit que poder anar-hi aquest estiu ha estat un dels moments “més feliços”.