Trapero critica les cúpules d'Interior: "Massa anys de gestió poc democràtica, oportunista i clientelar"

El major carrega contra el lideratge coral d'Elena i diu que van intentar apartar-lo perquè fes "informes com un vividor"

El major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, aquest divendres al Parlament
04/11/2022
4 min

BarcelonaPrimeres paraules del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, sobre la crisi oberta a la policia. I no s'ha mossegat la llengua, tot el contrari: ha assenyalat directament la classe política com la causant de molts dels mals que pateixen els Mossos. Dues setmanes després del cessament de Josep Maria Estela com a comissari en cap i en un moment en què una part del cos denuncia un excés d’ingerències polítiques que venen de lluny, Trapero ha afirmat que els “obstacles” per avançar cap a una policia democràtica no “estan a l’uniforme” de la policia. “Són massa anys de gestió de les policies des de plantejaments que tenen poc de democràtics i que són oportunistes i clientelars i no permeten créixer d’acord amb els interessos de la policia”, ha dit. D’aquesta manera ha apuntat als responsables polítics del departament d’Interior que han anat passant els últims anys i ha assegurat que “en una policia democràticament avançada” no s’estaria “enganxats” parlant “d’ingerències polítiques”: “Com li vaig dir un dia a un conseller, continua sent vigent un desig: «Deixi’ns que construïm la policia que voldrà tenir com a ciutadà el dia que estigui a l’oposició»”, ha dit Trapero, que ha demanat veladament més llibertat per als comandaments de la policia i menys ingerències dels dirigents polítics. Les declaracions, evidentment, no han agradat gens al titular del departament d'Interior, Joan Ignasi Elena, però fonts de la conselleria les emmarquen en una “opinió personal”.

El major ha comparegut a la comissió d’estudi sobre el model policial del Parlament com a cap de la Divisió d’Avaluació i Serveis, càrrec que ocupa des del cessament com a líder del cos. Ha explicat la tasca que fan a la DAS –l’ha definit com “una estructura orientada a la millora contínua de la policia”–, però ràpidament s’ha volgut fer una pregunta: “Som una policia avançada, democràticament parlant? Doncs no tinc la resposta, o potser sí i m’estalvio dir-la”. Trapero, però, ha aprofitat aquesta pregunta per criticar les diverses cúpules del departament d’Interior: “Som una policia democràtica? El que puc assegurar és que si no ho som més no és perquè els Mossos no ho pretenguin ser”, ha afegit. Els dirigents polítics, ha dit, no han de “confondre” el seu paper. 

On són les ingerències, segons Trapero? “Una policia avançada posaria a debat si la dependència de la policia d’investigació criminal ha de mantenir-se dins de l’estructura governativa”, ha afirmat. Una referència implícita al contenciós administratiu de l’intendent Toni Rodríguez, excap de la comissaria general d’investigació, que va denunciar pressions per part d’Eduard Sallent –llavors cap del cos– perquè l’informés sobre causes polítiques, entre les quals la que afectava Miquel Buch, aleshores conseller d’Interior. Ara, Trapero apunta que potser caldria més independència per als agents que fan tasques d’investigació.

La compareixença de Trapero, partir del minut 1:13:20

Crítiques a la gestió d’Elena

Les crítiques ressonen per a la cúpula del departament liderada per Buch, però també per a la que ha confeccionat actualment Joan Ignasi Elena, el conseller que va cessar Trapero com a cap del cos: “Van intentar apartar-me de l’estructura del cos, però no ho han fet. Tinc els meus drets i els faig valer. Se’m posava en un lloc fora de l’estructura a fer informes com una mena de vividor, que en uns altres àmbits pot funcionar, però amb la meva persona no funciona”, ha dit Trapero amb un to dur.

Davant d’aquestes declaracions, fonts de la conselleria d’Interior desmenteixen que se’l volgués apartar. És una evidència, però, que ni Elena combrega amb Trapero ni el major amb el conseller. Aquest divendres, de fet, ha esmenat bona part de l’estratègia del departament. En un moment en què la conselleria aposta pels lideratges “corals” –va ser un dels arguments per cessar Trapero–, el major ha defensat “la jerarquia” al cos i ha criticat les “formes plurals de decisió”. “Els Mossos són un cos jeràrquic per llei, i faríem bé de respectar-la i no intentar evitar-la o confondre-la”, ha afegit. I, de nou, ha assenyalat els polítics i els ha acusat de voler prendre decisions que no els corresponen, precisament perquè se salten els escalafons de la policia. “Ens hauria de preocupar més el poder d’algunes persones que poden actuar com a cabdills i, per no figurar en la jerarquia, no han de rendir comptes ni són responsables de res”. I qui són? “Alts funcionaris”, càrrecs de confiança dels diversos consellers amb qui Trapero ha conviscut. “Aquests no poden donar ordres ni pretendre-ho” ni “dirigir des de l’ombra”, ha insistit.

Després de mesos de crisi interna, Elena vol un temps de calma sota el lideratge d’Eduard Sallent. Trapero, però, aquest dijous ha encès de nou un foc que fa anys que crema i que ja ha deixat sis canvis a la cúpula del cos en cinc anys. Els primers dies de Sallent no es presenten menys abruptes que els últims d’Estela.

El conseller Elena i el major Trapero en una imatge de quan el segon encara liderava el cos.
La Fiscalia Superior critica els canvis "constants" als Mossos i demana estabilitat

El tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Pedro Ariche, també ha passat aquest divendres pel Parlament i ha mostrat "perplexitat" pel "canvi constant" de responsables al capdavant dels Mossos d'Esquadra. Això, a parer d'Ariche, dificulta la coordinació amb la Fiscalia, i ha demanat estabilitat a la prefectura del cos. Ha recordat que la policia judicial depèn dels jutges i els fiscals i que, per tant, no pot tenir "ingerències": "No són admissibles". De fet, s'ha referit veladament al cas de l'intendent Toni Rodríguez: "Tampoc són admissibles peticions d'informació dels comandaments a qui el jutge ha encarregat la investigació".

stats