El cas Hasél
Societat15/03/2021

Trapero demana no ser “l’única resposta” als conflictes socials

El cap dels Mossos vol millorar les gravacions de les actuacions d’ordre públic

BarcelonaLa policia no ha de ser “l’única resposta” a les crisis i als conflictes socials. Amb aquesta idea, el cap dels Mossos d’Esquadra, el major Josep Lluís Trapero, ha conclòs la seva anàlisi sobre les actuacions d’ordre públic del cos. En una jornada organitzada pel Síndic, Trapero ha fet la primera intervenció pública des que van començar les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél fa un mes. “La policia és l’última eina d’un sistema que assenyala falsos culpables en lloc de buscar solucions”, ha dit el major sobre el paper dels Mossos en els desnonaments. Per això considera que la resolució dels conflictes que s’expressen als carrers “hauria de dependre” dels actors polítics: “La policia rep el fracàs o la inexistència d’una veritable gestió”.

Pel que fa a la intervenció policial, Trapero vol millorar les gravacions de les actuacions d’ordre públic. Tot i insistir que “el paper fonamental” de definició del model ha de ser al Parlament, l'aposta, diu, ha de ser potenciar tant les imatges que rep el Cecor –el centre on es dirigeixen els operatius– com el material enregistrat pel cos. El major reivindica que el Cecor pugui seguir en directe les actuacions “per exercir un comandament real i més precís”, perquè les unitats antiavalots tinguin “menys marge en la interpretació de les ordres”. El cap dels Mossos també planteja que els agents de la Brimo i l’Arro duguin un sistema de gravació, que quedi enregistrat al Cecor, quan la intervenció impliqui “l’ús de la força”, de manera que el cos pugui aportar-ne imatges. A més, posa sobre la taula “una avaluació contínua” dels antiavalots.

Cargando
No hay anuncios

Trapero ha afegit que s’ha de millorar la comunicació interna en les actuacions d’ordre públic, així com la que fan els organitzadors de les protestes a les autoritats. El major pensa que l’estratègia ha de ser reduir la intervenció policial per evitar haver de dissoldre les manifestacions. “Minimitzar la imprevisibilitat dels que fan conductes violentes”, defensa Trapero, que considera que s’han “d’aïllar” les actuacions individuals “sense interferir” en el dret de mobilització de la resta. El cap dels Mossos ha mantingut que la mediació és “un principi irrenunciable” però que l’ordre públic “mai podrà resultar agradable”. Un rebuig que, segons el major, es veu “accentuat” quan falta la visió completa d’una intervenció.

Cargando
No hay anuncios

Sobre els límits de les protestes, Trapero valora que no emparen els robatoris, els danys elevats ni les agressions greus als agents. “La policia fa el que li diuen les autoritats judicials o governatives”, recorda. Tot i que el cap dels Mossos ha remarcat que el cos disposa de “mecanismes de control extern i intern”, mostra la predisposició de “continuar avançant”. També lamenta els danys a persones que han resultat afectades per les actuacions.

Les eines “menys letals”

Abans de Trapero, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha inaugurat la mateixa jornada del Síndic dedicada a l’ordre públic. Sàmper ha reiterat que es vol millorar la transparència amb la publicació, “com més aviat millor”, dels protocols interns dels Mossos amb les instruccions d'ús de les eines. La presidenta del sindicat europeu policial Eurocop, Àngels Bosch, ha assegurat que, segons l’alt comissionat de les Nacions Unides pels drets humans, els projectils de foam són una de les eines “menys letals”, al costat dels gasos pebre o lacrimògens i el canó d’aigua. Bosch ha explicat que la majoria dels països europeus utilitzen el canó d’aigua i el gas pebre, alguns els cavalls i els gossos, mentre que el foam es fa servir “cada vegada menys”.

Cargando
No hay anuncios

També han format part de la jornada, entre d’altres, la responsable d’Irlanda del Nord que revisa de manera externa les actuacions dels agents, Marie Anderson, i un exresponsable de la policia al Regne Unit, Hugh Orde, que ha demanat “la màxima transparència” perquè només ha de quedar en secret allò que és bo que ho sigui per a la població però no per a la policia. Els últims torns han sigut per als representants dels grups polítics al Parlament en l’anterior legislatura.