Les dones transsexuals es rebel·len contra la discriminació laboral

El col·lectiu denuncia "transfòbia" a les entrevistes, on se les descarta pel físic o la discordança al DNI

Primer pla de Violet Ferrer, una dona transsexual, ensenyant les postals que repartiran als establiments comercials.
Agències
30/04/2018
3 min

BarcelonaAmb motiu del Primer de Maig, que se celebra aquest dimarts, el col·lectiu de dones transsexuals de Barcelona ha engegat una campanya per denunciar la invisibilitat i la discriminació laboral que pateixen quan busquen un lloc de treball qualificat o d'atenció al públic. El col·lectiu assegura que, malgrat estar preparades, els "tanquen les portes als nassos" per la seva aparença física i la discordança dels noms al currículum i al registre. Per aquest motiu han repartit postals, que elles mateixes han fet amb fotografies de dones transgènere i cites com "Qualifica'm i jutja'm per la meva feina, no per una etiqueta", entre comerços, locals de restauració i altres establiments.

Les dones transgènere defensen que són persones formades, algunes amb estudis universitaris, que veuen com se les descarta per a feines a causa del seu físic o per la discordança dels noms i no per les seves aptituds. La Melani Franco explica que, encara que l'entrevista vagi bé, el procés s'acaba amb un "D'acord, ja et trucarem". "Però tu saps que no et tornaran a trucar mai', afegeix, i insisteix en la frustració que aquesta situació genera en qui la pateix.

Hi coincideix Dorian Zenon, qui assegura que en el moment de l'entrevista no hi ha discriminació, però que quan el DNI no coordina amb el físic "una ja pot veure que no l'agafaran". La Violet Ferrer, també dona transgènere, alerta que a les entrevistes es detecta una "transfòbia brutal", i ho atribueix a al fet que "la gent no està formada" i demostra no saber gestionar la incomoditat de la situació.

Un exemple és l'ús incoherent del femení o el masculí per dirigir-se a elles. La Violet assegura que a la societat li calen ''referents'' per evitar que ''la gent s'ompli de prejudicis'' i que, perquè aquesta inserció en la societat sigui real, necessiten accedir al mercat laboral. "La feina és la pedra filosofal de les persones, ja que et dona accés a amics, habitatge, parella estable", subratlla.

Cal preparar la societat

L'ONG Metges del Món ha donat suport a la campanya després de realitzar un treball de diagnòstic de la situació que pateix aquest col·lectiu a partir de l'experiència de 33 dones transsexuals. Paula Mauro, tècnica de gènere de l'entitat, assegura que, en general, les dones transgènere "estan molt preparades, amb molta formació'', però que, en canvi, "tenen dificultats per treballar'' a causa del que considera una ''falta de preparació de la societat''. De fet, puntualitza que la societat no està acostumada a veure-les en espais d'atenció al públic, com comerços o cafeteries. Segons l'informe realitzat per l'ONG, totes les dones transgènere expressen "l'actitud poc receptiva" de les empreses a l'hora de contractar-les i que les dones relacionen les possibilitats d'obtenir "oportunitats d'inserció laboral" al fet que no s'apreciï físicament que són transsexuals. Un altre punt de l'estudi indica que la precarietat laboral "obliga sovint" el col·lectiu a exercir la prostitució.

La campanya de visibilització és també una eina per reclamar l'atenció de l'administració pública, de qui esperen que implementi polítiques com els avantatges fiscals per a la seva contractació o un sistema de quotes que afavoreixi la seva inserció en el món laboral en funció de la formació que han rebut. En aquest sentit, la Violet Ferrer lamenta que els és més fàcil ocupar llocs de feina de baixa qualificació, com ara cambreres de pis, però que no volen treballar de coses per a les quals no s'han format.

stats