La tragèdia del Madrid Arena, culpa de la cobdícia del promotor
L’Audiència condemna l’empresari a quatre anys de presó
BarcelonaEl promotor de la macrofesta del 2012 al Madrid Arena en què van morir cinc noies esclafades per una allau humana és “el principal responsable de la tragèdia, perquè va actuar mogut únicament per aconseguir el màxim benefici econòmic”. Així de contundent és la sentència de l’Audiència de Madrid, que atribueix a la cobdícia de l’empresari Miguel Ángel Flores la sobreocupació del recinte, la manca de seguretat i la decisió d’habilitar com a accessos les portes on es va produir el desastre.
L’Audiència de Madrid va condemnar a quatre anys de presó Flores i a entre dos i tres anys els responsables de les sis empreses que van organitzar l’espectacle. El promotor ja ha avisat que recorrerà la sentència, mentre que les famílies de les víctimes la troben insuficient.
6.000 entrades més
La sentència considera que el promotor va cometre tres negligències que van ser claus en la tragèdia. D’una banda, Flores va acabar venent 16.492 entrades, “tot i ser conscient que l’aforament del Madrid Arena era de 10.620 persones”. De l’altra, no va separar els tiquets per plantes per garantir la distribució del públic, ni va contractar cap servei de seguretat a l’interior del recinte “perquè volia reduir els costos i incrementar els ingressos”.
Entre les dues i les tres de la matinada, el promotor va comprovar que s’acumulaven centenars de persones per entrar-hi, però, “lluny d’assumir” que havia venut massa entrades, va acabar ordenant habilitar com a accessos les sortides d’emergència, per on van entrar “3.000 persones en mitja hora”. Segons la sentència, Flores i la resta d’empresaris condemnats no només “no van evitar els riscos, sinó que els van crear i els van permetre” amb “una conducta greument imprudent”.
Metges i policies, absolts
A pesar de la petició de presó de les famílies, el tribunal va acabar absolent l’excap de la Policia Municipal de Madrid. La sentència diu que, “si bé el dispositiu de seguretat era precari”, el comandament no va tenir “cap relació amb el sobreaforament” del recinte.
Tampoc condemna els metges que van assistir les víctimes i que van donar per mortes dues de les noies quan estaven en parada cardiorespiratòria. Segons la sentència, “tot i l’acreditada negligència”, no hi ha cap prova que les víctimes haguessin sobreviscut si se les hagués intentat reanimar. L’advocat d’una de les famílies va assegurar ahir que “aquesta és una de les decisions que fan més mal”. El tribunal ha fixat una indemnització de 350.000 euros per a cada família.
Les famílies reclamen el tancament del recinte
Quatre anys després de la tragèdia, el Madrid Arena, que és propietat de l’Ajuntament de Madrid, continua funcionant, tot i que no ha tornat a acollir espectacles amb tant d’aforament com la festa de Halloween del 2012. La mare d’una de les víctimes, Isabel de la Fuente, va recollir gairebé mig milió de firmes mitjançant la plataforma Change.orgper reclamar-ne el tancament. La iniciativa va servir per canviar la llei d’espectacles de la comunitat madrilenya i endurir les sancions per garantir la seguretat en recintes com el Madrid Arena. Les multes arriben als 900.000 euros. Però les famílies insisteixen que la tragèdia es podria repetir i reclamen la clausura del recinte.
La sentència condemna una de les empreses municipals a fer-se càrrec de les indemnitzacions que no assumeixin els condemnats. L’Ajuntament ja ha dit que l’acatarà, però insisteix que les instal·lacions són segures. L’allau mortal va desencadenar una tempesta política al consistori, ara liderat per Manuela Carmena, i va marcar l’inici del declivi d’Ana Botella, que al cap d’unes hores de la tragèdia se’n va anar de vacances. Tres dels seus regidors van acabar dimitint.