Cavalcada de Reis
Societat 05/01/2023

"Tots els caramels que no han tingut els últims dos anys"

Barcelona rep els Reis d'Orient amb un nou recorregut i el desig d'un món més just

Diana Silva
3 min
Un nen donant una carta al Rei Melcior a Barcelona

BarcelonaBosses de tots colors, paraigües al revés, motxilles amb cremalleres obertes fins al límit i, fins i tot, catifes amb dibuixos de carreteres per ocupar el màxim d'espai. Tot plegat per recollir, aquest any sí, tots els caramels possibles durant una cavalcada com les de sempre, però amb un recorregut diferent i amb carrosses noves. “Que comença!”, crida el Jan, des de dalt d'una escala que comparteix amb el seu germà quan la guàrdia muntada a cavall comença a caminar. Són els qui donen pas a les nou carrosses que acompanyen Melcior, Gaspar i Baltasar en la seva visita a Barcelona. De fons ja comencen a sentir-se els tambors de la companyia Brincadeira, que obren la cavalcada. La mare dels dos nens intenta parlar per telèfon per trobar-se amb els veïns. “Hi ha molta gent, no us veig! Sembla que alguns estan guardant lloc a primera fila des de les tres de la tarda”, diu des de la vorera, contemplant com petits i grans intenten fer-se lloc per veure de prop els Reis d'Orient.

Davant les tanques que separen els barcelonins de Ses Majestats, hi ha vuit fileres de gent que acabaran sent dues o tres quan arribi el moment de l'esperada pluja de caramels, que enguany es llancen des de dos autobusos turístics decorats amb llaminadures gegants. Mentre molts encara estan fent servir els colzes per aconseguir que la seva carta sigui una de les que acaba al fons de la xarxa dels carters reials, arriba el missatge que tots esperaven. "Nens i nenes de Barcelona, saludeu el rei Melcior!", anuncia un dels patges amb una veu que recorda la de l'actor Queco Novell.

Els balcons de l'avinguda Marquès de l’Argentera, des d'on aquest any ha començat la cavalcada, s'omplen de mans alçades per saludar el primer dels Reis d'Orient, als quals acompanyen més de 1.100 ajudants reials entre ballarins, actors, xanquers i voluntaris que omplen de colors els carrers entre carrossa i carrossa. Quan la cavalcada ja enfila l'avinguda Paral·lel, se sent la Isona: “M’ha dit hola perquè sap que és el meu preferit!”, li diu a la seva mare, després que l'hagi saludat el rei Gaspar, que té una sorprenent retirada al regidor de l'Ajuntament de Barcelona Jordi Coronas.

Una mica més allunyats de la munió de gent, alguns comenten l'estètica de les sis noves carrosses amb les quals la ciutat dona la benvinguda a Ses Majestats. Ho fan des de la terrassa d'un bar on s'hi poden estar gràcies a les temperatures anormalment suaus per a l'època de l'any. Tot i ser ja el tercer dels Reis que passen per davant el bar, quan és el torn de la carrossa del rei Baltasar els cambrers no deixen de fer una petita pausa per observar com saluda els milers de persones a qui encara els queda il·lusió per rebre com cal un rei que és la viva imatge de l'activista Omar Diatta. Un cop ja han passat Melcior, Gaspar i Baltasar, queda encara un dels moments més esperats de la tarda. “Aquest any agafaran tots els caramels que no han tingut en els últims dos anys”, diu el pare de dos nens bessons que han entaforat anoracs i bufandes en una motxilla per estar ben lliures i agafar, aquest any sí, tots els caramels possibles abans d'anar a dormir ben d'hora.

Que s'acabi la guerra i cuidar el planeta

Aquest 2023 moltes ciutats de Catalunya han pogut recuperar la tradicional rebuda a Ses Majestats, que en els últims anys no s'havia pogut celebrar a causa de la pandèmia. A Barcelona han arribat per mar, a bord del pailebot Santa Eulàlia i sota un sol de justícia al Portal de la Pau. L’alcaldessa, Ada Colau, els ha rebut amb una catifa blava i ha donat la clau de totes les portes de la ciutat al rei Melcior, que a plena llum del dia tenia una retirada a l'escriptor Alejandro Palomas. Colau ha aprofitat per explicar als Reis d'Orient que els nens i nenes han demanat que s'acabin les guerres i que cuidem el planeta per fer un món més just on a ningú el puguin fer fora de casa seva. Melcior, Gaspar i Baltasar també han arribat per mar a Tarragona, on a quarts de set de la tarda les sirenes dels vaixells i barques del Serrallo els han saludat abans de començar la cavalcada, que ha acabat a la plaça de la Font amb l'entrega de les claus de la ciutat per part de l'alcalde. A Girona els Reis han fet gairebé la meitat de la cavalcada a peu i la resta del recorregut damunt de carrosses impulsades per pedals. En canvi, a Lleida Ses Majestats han arribat en tren per recórrer els carrers de la capital del Segrià amb una família d'homes de les neus que els han acompanyat fins a la Paeria per saludar des del balcó a petits i grans.

stats