Una tortuga en perill d'extinció escull la platja de l'Arrabassada de Tarragona per pondre els ous
Extreuen de la sorra els 89 ous d'aquesta espècie amenaçada per traslladar-los al Parc Natural del Delta de l'Ebre
Un exemplar adult de tortuga babaua, una espècie en perill d'extinció, ha fet aquest dilluns a la nit una posta de 89 ous a la platja de l'Arrabassada de Tarragona. Els veïns i clients d'un xiringuito proper van veure l'animal i van donar avís al 112, la qual cosa ha permès acordonar i protegir el niu fins a l'arribada dels tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del departament d'Agricultura i els Agents Rurals. Enmig d'una gran expectació, aquest dimarts al matí han traslladat els ous al Parc Natural del Delta de l'Ebre per garantir-ne la supervivència.
Cap a un quart de dotze de la nit d'aquest dilluns les persones que es trobaven a la platja de l'Arrabassada es van veure sorpreses per l'arribada d'una tortuga babaua. L'exemplar, que mesura uns 80 centímetres i podria pesar uns 60 quilos, va cavar un clot a la sorra a uns nou metres i mig de distància de l'aigua i hi va realitzar una posta. S'hi va estar aproximadament una hora i, abans de retornar al mar, va tornar a tapar el niu amb sorra. Davant d'aquest fet insòlit a les platges tarragonines i tenint en compte que es tracta d'una espècie marina amenaçada, la policia local va acordonar una zona d'uns sis metres.
Aquest dimarts al matí, un equip de tècnics de la Xarxa de Rescat de Fauna Marina del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, així com els Agents Rurals, s'han traslladat a aquest punt de l'Arrabassada –molt a prop de la Savinosa– i han estudiat la posta. "Es tracta del primer episodi que tenim ben documentat a Tarragona i el primer del qual es té constància a Catalunya des que la tortuga arriba a la platja i retorna al mar", ha destacat el tècnic de fauna litoral i marina del departament, Ricard Gutiérrez.
La tortuga babaua ('Caretta caretta') és una espècie protegida i en risc, com ho són l'ós al Pirineu o el linx a Andalusia. Per aquest motiu, els tècnics han estudiat la viabilitat de deixar la posta a Tarragona o de traslladar-la a un lloc segur. Finalment, els científics han acordat retirar els ous –89 en total– i els han introduït en neveres amb la intenció de traslladar-los al Parc Natural del Delta de l'Ebre. Allà els instal·laran dins d'un espai restringit i vigilat per guardes, i s'espera que les cries neixin cap a finals d'octubre. Gutiérrez ha explicat que s'ha decidit dislocar el niu pel risc d'inundació davant un possible temporal a la tardor, sense oblidar l'acció perjudicial que podria suposar la presència de banyistes i el pas de maquinària.
Tercer intent de nidificació de l'estiu
El tècnic ha explicat que, enguany, a Catalunya, s'han detectat tres intents de nidificació de tortuga babaua. Un es va detectar a Calella (Maresme) i l'altre a Blanes (la Selva), però el de Tarragona ha estat l'únic "que ha arribat a bon port". Gutiérrez ha destacat que un dels factors clau per a la seva preservació ha estat la col·laboració de la ciutadania, "que ha entès que calia deixar que la tortuga pongués els ous, avisar el 112 i acordonar la zona, per poder preservar i salvar la posta".
A la demarcació de Tarragona, aquesta és la primera posta coneguda, malgrat que fa uns anys es va localitzar un petit exemplar mort de tortuga babaua a la punta de la Banya que se sospita que hauria pogut sortir d'un altre niu. El tècnic ha destacat que aquesta ha estat la primera vegada que s'ha localitzat un niu, amb tota la seqüència, i que de forma natural ha arribat a les platges catalanes. S'han registrat els horaris que va fer la tortuga, s'ha localitzat el niu i els rastres d'entrada i sortida de l'aigua de l'exemplar. Es dóna el cas que, a més, aquest és un fet poc habitual, ja que les tortugues babaues fan poques postes a la riba nord de la Mediterrània.
Aquest, però, podria no ser l'últim cas de nidificació d'una tortuga babaua a la costa catalana. Segons Gutiérrez, la platja de l'Arrabassada és molt adient per a les postes per la textura de la sorra, i podria ser que enguany o en anys següents es donessin més casos de nidificació, tant a les comarques de Tarragona com a la resta del litoral català, fins a la Costa Brava. "Tot Catalunya podria estar dins d'aquesta zona de cria i, en aquest cas, si algun ciutadà ho veu cal que truqui al 112 i deixi que la tortuga vagi fent de forma tranquil·la", ha demanat.