Coronavirus

Tornen les festes majors i els actes de final de curs

Les famílies també podran entrar als centres educatius i participar en les graduacions

Una festa major de Gràcia deserta i simbòlica

BarcelonaCatalunya recuperarà a partir de dilluns les festes majors i revetlles, així com els actes de graduació en universitats, centres adscrits i escoles de negocis. Segons ha pogut saber l'ARA, també s'autoritzaran les festes de final de curs a les escoles. El Govern avalarà la celebració de tots aquests esdeveniments sempre que hi hagi controls de l'aforament i es garanteixin les mesures de prevenció del covid, com ara l'ús de la mascareta, obligatòria per a totes les persones de més de sis anys. "Els centres educatius podran obrir les portes a les famílies per fer les festes de final de curs i els actes de graduació, mantenint tots els protocols de seguretat", ha assegurat a TV3 el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Fins ara totes aquestes celebracions estaven suspeses per evitar aglomeracions.

Davant l’evolució favorable de la pandèmia i el bon ritme de la vacunació, el departament de Salut autoritza els centres educatius a fer celebracions de final de curs sempre que se segueixin les seves directrius sanitàries. Així, les festes de final de curs a l'aire lliure es podran fer amb un aforament màxim de 500 persones (alumnat inclòs) i sempre que es garanteixin 2,5 m2 per persona. Si l'espai és interior, es recomana que només hi assisteixin els infants o joves del grup de convivència estable, però si hi ha molt bona ventilació s'acceptarà la barreja de grups bombolla amb totes les mesures de prevenció. A més, si els centres educatius admeten que les famílies hi participin, l’aforament haurà de ser del 50% de la capacitat de la sala amb un màxim de 250 persones, incloent-hi els alumnes, i els diferents nuclis familiars hauran de deixar un seient buit entre elles.

La possibilitat d'acompanyar els infants i adolescents en el seu últim dia de curs, especialment si canvien d'etapa educativa, és una reclamació de les Associacions de Famílies Federades d'Alumnes de Catalunya (aFFaC) des de fa aproximadament un mes. Les famílies lamenten que els pares i mares fa un any que "no poden participar de la vida dels centres", cosa que limita el seu dret a participació i afecta negativament la qualitat educativa dels infants.

En les festes de final de curs i els actes de graduació no es permetran els àpats: únicament es podrà dur a terme un refrigeri i només en un espai exterior i amb una distància mínima d’1,5 metres. A més, el Procicat desaconsella que se celebrin balls i demana que les activitats o espectacles es facin preferentment a l’aire lliure. Com en qualsevol altre situació, cap persona amb simptomatologia compatible amb covid, positiva o que sigui contacte estret d'un cas positiu els deu dies anteriors a l'esdeveniment podrà participar en la celebració.

Per evitar les aglomeracions, Salut fixa que les entrades i les sortides siguin esglaonades i que es mantinguin portes i finestres obertes durant tot el temps que duri l’acte per assegurar que hi ha renovació constant de l’aire. L'entrega de certificats o diplomes també es farà de manera esglaonada perquè les persones que el rebin mantinguin la distància mínima d’1,5 metres i, a més, es prohibeix donar les mans o fer petons en el lliurament. Totes els assistents hauran de portar mascareta i, pel que fa a les fotografies de grup, sempre es faran en espais exteriors i amb alumnes de la mateixa bombolla. La mascareta es podrà treure momentàniament però només per fer la foto.

70% d'aforament en casaments i funerals

El Procicat també ha aprovat mantenir a partir de dilluns les reunions de fins a 10 persones, però ha ampliat del 50% al 70% l'aforament de les activitats relacionades amb congressos i convencions, actes religiosos i cerimònies civils, incloent-hi casaments i funerals. Així, les condicions per a aquests sectors s'equiparen a les de les activitats culturals: caldrà respectar el 70% d'aforament, estar asseguts, amb un màxim de 1.000 persones i fins a 3.000 a l'aire lliure o amb condicions de ventilació reforçada. També caldran mesures per evitar aglomeracions, un registre dels assistents i l'assignació prèvia de seients.

Una altra de les novetats és que es podran fer les assemblees d'entitats no només esportives sinó també culturals i, en general, d'entitats de base associativa. Fins ara només es permetien les d'entitats esportives i amb un aforament limitat al 50% i ara s'amplia fins al 70%, amb un nombre màxim de 500 persones o fins a mil si hi ha ventilació forçada i mesures de control d'aglomeracions.

"Encara no estem estancats"

La flexibilització de les mesures s'intensifica: totes aquestes mesures relacionades amb les festes majors i les graduacions se sumen a les que han entrat en vigor aquest divendres, que amplien l'horari de la restauració i la cultura fins a la 1 de la matinada. El descens de la corba epidemiològica s'està alentint, però no s'ha aturat, i, de fet, la incidència acumulada va caient progressivament: en només quinze dies s'ha reduït gairebé un terç la xifra de diagnòstics cada 100.000 habitants. A més, les defuncions estan caient a xifres impensables ara fa uns mesos: malgrat que encara es continuen declarant noves morts, aquesta setmana se n'han notificat una vintena. El motiu principal, segons els experts, és la vacunació.

Els indicadors de la pandèmia.

"Els indicadors continuen anant a la baixa i això fa que no estiguem estancats del tot. Ara bé, tampoc observem una caiguda sostinguda i ràpida com voldríem", valora l’investigador del grup Biocom Enric Àlvarez. Apunta que "tot evoluciona com s'esperava", tenint en compte que s'estan fent cada vegada més passos en la desescalada i la suavització de les restriccions sempre impliquen un repunt de la interacció social i, per tant, de la propagació (vegeu gràfic Rt). Ara per ara, però, es tracta d'un repunt sota control.

Àlvarez subratlla que encara no s'està observant l'efecte de les vacunes en la població que té entre 50 i 59 anys, tot i que si tot va bé, indica, la baixada dels contagis en aquesta franja d'edat es podrà començar a observar d'aquí dues o tres setmanes. A més, les persones d'entre 60 i 69 anys tampoc no estan rebent la segona dosi (només el 8% té la pauta de vacunació completa) i això fa que la baixada de noves infeccions en aquest col·lectiu també s'hagi frenat. Ara s'estan diagnosticant 56 casos per cada 100.000 habitants, la meitat respecte a la mitjana catalana (107) però el doble que en els majors de 70 anys (30).

"La corba de contagis entre les persones que tenen 60 anys encara té recorregut per baixar, però cal posar les segones dosis perquè passi", insisteix l'investigador. Segons Àlvarez, només quan es constati la protecció de les vacunes en la població d'entre 50 i 69 anys es començarà a veure una baixada de la incidència i, sobretot, molts menys casos greus. "Això sí, hem d'estar molt pendents de la variant índia, que va guanyant terreny i podria truncar aquesta millora", avisa.

stats