Tornen les discoteques: “Hem perdut dos anys de vida”

En la primera nit de reobertura alguns locals omplen amb cues a fora

Barcelona“No havíem fet cap dijous universitari!” La Judit, la Laia, la Tània i la Gemma tenen 19 anys, són de Berga i fa dos cursos que comparteixen pis. Però és el primer cop que podien sortir de festa a Barcelona perquè les discoteques van estar tancades tot el curs passat i l’anterior tampoc el van acabar –amb el covid només han obert als estius poques setmanes–. Per això les noies no es volien perdre la reobertura de l’oci nocturn: “En teníem moltes ganes”. La primera nit s’ha notat en alguns locals de Barcelona, que han omplert i han acumulat cues a fora que costaven de fer avançar, perquè abans d’entrar s’havia d’ensenyar i validar el passaport covid.

Les discoteques catalanes podien tornar a obrir quan el rellotge marcava la mitjanit de dijous a divendres, però si no hagués sigut per un equip de televisió que ha tirat confeti, aquest moment s’hauria viscut sense fred ni calor a l’exterior de la Sala Apolo. A les 00 h, al Paral·lel de Barcelona, hi havia poca gent que busqués un local on acabar de passar la nit. Els joves, sobretot universitaris, han trigat més a arribar, tot i que les entrades estaven venudes: “No en queden. Vam fer sold out en una hora i mitja. Ha sigut espectacular”, deia un porter a una noia que suplicava si en sobrava cap. Els que tenien les entrades admetien que havien estat pendents de la web “cada hora” per comprar-les just quan sortissin a la venda.

Cargando
No hay anuncios

“L’espera s’ha fet llarga, però haurà valgut la pena”, pensaven les joves de Berga. Es queixaven que havien conegut poca gent per culpa del covid, perquè s’havien de relacionar amb un cercle tancat que ara volen obrir. “Ens toca aquesta vida”, reivindicaven, després de recordar que el curs passat no podien anar enlloc a la nit pel toc de queda. L’Alba, la Blanca i l’Inma, de 20 i 21 anys, són de Mallorca i encara s’expressaven més contundents: “Hem perdut dos anys de vida”. Les ganes de sortir havien passat per davant de les classes de divendres al matí a la universitat. Les noies asseguraven que el tancament de les discoteques havia provocat que fessin festes de 20 persones a casa o botellons –que creuen que continuaran, perquè sempre s’han fet, tot i que seran menys nombrosos.

This browser does not support the video element.

Els porters de la Sala Apolo demanaven a les desenes de persones que feien cua el passaport covid i el DNI. Abans de travessar la porta s’havia de passar aquest filtre que ha exigit el Govern per permetre el retorn de l’oci nocturn amb ball i sense distància de seguretat. Entre la 1 h i les 2 h els mòbils dels porters treien fum per verificar cada passaport i comparar-lo amb el DNI. L’establiment, que a l’entrada diu que l’aforament entre tots els seus espais frega les 2.000 persones –que el Govern ha limitat a un màxim del 70%–, ha superat les expectatives en la reobertura. Però en aquesta primera nit no s’ha vist la mateixa afluència en altres locals del Paral·lel. Es preveu que aquest divendres ja hi hagi més discoteques en marxa i que la setmana vinent s’hi afegeixin la resta.

Cargando
No hay anuncios

Validacions vermelles

Gairebé tots els certificats covid obtenien validacions verdes –que el document és correcte–, tot i que de tant en tant en sortien de vermelles i això causava desesperacions. Per exemple, quan l’Albert intentava entendre per què fallava el seu passaport, es va adonar que feia 13 dies que s’havia vacunat i no 15. “M’estic ratllant molt”, lamentava. Havia acompanyat un amic a fer-se un test d’antígens perquè pogués entrar, però pensava que a ell no li calia pel fet de tenir la vacuna. Les joves de Mallorca explicaven que s’havien vacunat “per pressió”, perquè “sabien” que el certificat es convertiria en un requisit per alguns llocs. Uns altres nois comentaven que no tenien el passaport: “Ens la juguem? Haurem fet cua per a res”.

Cargando
No hay anuncios

Abans de les 2 h la cua per accedir a la Sala Apolo reunia una aglomeració de gent. Allà fora els joves tenien pressa perquè el rellotge corria –el local havia de tancar a les 5 h i els caps de setmana ho pot fer a les 6 h–, mentre també bevien i es veien poques mascaretes posades. Un parell de patrulles dels Mossos s’ho miraven des de la vorera del costat. A dins el personal vigilava que les mascaretes no s’abaixessin per sota del nas i que ningú anés amb beguda a la pista de ball, que havien acordonat amb cintes perquè no s’hi pot consumir. Com que les mascaretes també són indispensables per entrar i ser a l’interior, menys per beure, a l’exterior hi havia qui demanava si algú en tenia una de reserva. Un altre obstacle que se suma al certificat covid i que, de matinada, no és tan fàcil de localitzar.